Efterlängtad CT-scanner på plats på Produktionstekniskt Centrum
Hem TEKNIK Ny CT-scanner på plats på Produktionstekniskt Centrum

Ny CT-scanner på plats på Produktionstekniskt Centrum

Publicerat av: Redaktionen

Nu är den på plats, den nya CT-scannern för oförstörande provning och kvalitetskontroll.

En efterfrågad resurs av många och utbildningen av operatörer från företagen och bland forskarna verksamma i PTC är redan i full gång.

CT-scanning eller datortomografi är en relativt ny och växande teknik inom industrin som går ut på att med röntgen utföra oförstörande provning (NDT) av till exempel material eller nya produktionsdetaljer. Med scannern kan man i 3D inspektera och analysera med en precision och effektivitet som inte är möjlig med traditionell förstörande provning.

Genom att anpassa klassisk CT-teknik för industriella behov och kombinera den med en kraftfull röntgen, robotmanipulatorer och automatiserad programvara minskar den totala inspektionstiden från timmar till minuter vilket öppnar för en mängd nya användningsområden.

Till nytta för många aktörer, både på och utanför PTC

En av parterna i anskaffandet av scannern är GKN Aerospace som ser stora möjligheter att använda scannern för att utveckla nya testprocesser.

– Kvalitén är alltid superviktig på GKN och vi har stort behov av den här typen av analys för att stötta vår processutveckling och för att utveckla ny tillverkningsteknik, tex additiv tillverkning. Men tekniken är väldigt användbar även vid materialforskning och i förlängning även för kvalificering av våra produkter.
Anders Rosell, Senior research engineer på GKN Aerospace

En annan av parterna i projektet är Högskolan Väst som ser stor nytta av CT-scannern i sin forskning.

Efterlängtad CT-scanner på plats på Produktionstekniskt Centrum

Med den nya CT-scannern på plats läggs en viktig pusselbit, men arbetet fortsätter för att ytterligare stärka Produktionstekniskt Centrum som en stark och attraktiv arena för nya och mer hållbara tillverkningsprocesser.

– För svetsar, gjutgods och additivt tillverkat material bestäms komponenternas livslängd oftast av defekter. Den nya utrustningen levererar en mycket detaljerad information om defekter som ger oss möjlighet att bedöma livslängd utan att man förstör den tillverkade komponenten. För additiv tillverkning är detta ett av de största hindren för att AM-teknik ska bli allmänt accepterad i applikationer som kräver hög tillförlitlighet.
Erik Lindgren, Forskare inom oförstörande provning på Högskolan Väst

Leverantör av skannern och även ansvarig för implementering, underhåll och utbildning av operatörer är företaget EP-TeQ A/S. Michael Vester, VD på EP-TeQ, ser fram emot det fortsatta samarbetet med alla inblandade parter.

– Vi är väldigt nöjda att kunna leverera en flexibel lösning som passar flera marknader utan att kompromissa med kvalitén. Den nya utrustningen kan utföra inspektion av allt från batterier, plast, stål, metall, kompositer, halvledare och till och med livsmedel. Det har varit ett nöje att delta i anbudsprocessen från Innovatum Science Park och vi vill berömma deras professionella förhållningssätt till upphandlingen. Vi är mycket stolta över att bli valda som partner och ser fram emot det fortsatta samarbetet.
Michael Vester, VD på EPTEQ

Ett steg mot ett mer självförsörjande PTC

Scannern kommer även att hyras ut till intressenter inom forskning och utveckling och även till SME för att möjliggöra processutveckling och testning. Och det finns redan ett stort intresse att använda tekniken från intressenter utanför PTC.

Victor Blom, Projektledare för Springboard på Innovatum Science Park, ser stora möjligheter att utveckla nya samarbeten och lära av varandra för att på bästa sätt utnyttja de möjligheter som den nya scannern medför.

– Med vår nya utrustning tar PTC och Innovatum Science Park ett stort steg framåt inom oförstörande provning. Vi har redan sett att tekniken lockar till sig både befintliga men även nya företag och organisationer vilket ger oss bra möjligheter för ytterligare samverkan och synergieffekter.
Victor Blom, Projektledare på Innovatum Science Park

Med den nya CT-scannern på plats läggs en viktig pusselbit, men arbetet fortsätter för att ytterligare stärka Produktionstekniskt Centrum som en stark och attraktiv arena för nya och mer hållbara tillverkningsprocesser.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>