Ökad efterfrågan på begagnad hemelektronik leder till rekordpriser
Hem LIVSSTIL Ökad efterfrågan på begagnad hemelektronik leder till rekordpriser

Ökad efterfrågan på begagnad hemelektronik leder till rekordpriser

Publicerat av: Redaktionen

Ökad efterfrågan på begagnad hemelektronik leder till rekordpriser

Under 2020 har svenskarna både jobbat och tillbringat mer fritid hemma än ett vanligt år vilket har bidragit till ett ökat intresse för begagnad hemelektronik. De svenskar som rensat i skåp och lådor har dessutom fått rekordbra betalt för sin begagnade hemelektronik. Inför Circular Electronics Day den 24:e januari har Blocket sammanställt svenskarnas handel med begagnad elektronik under 2020.

Aldrig förr har marknaden för begagnad hemelektronik sett så ljus ut som den gör när vi närmar oss Circular Electronics Day, en dag vars syfte är att främja återbruket av elektronik. Under 2020 ökade antalet besök i elektronikkategorin på Blocket med fyra procent från redan höga besökstal. Över sommaren ökade besöken som allra mest, 25 procent i juli, jämfört med föregående år. Den som sålde en bärbar dator fick cirka 4500 kronor vilket är en ökning med 12,5 procent jämfört med föregående år och närmare hälften av alla annonsörer hade fått sin bärbara dator såld inom en vecka (47%).

De ökade besöken kan delvis förklaras genom nya beteendemönster till följd av pandemin som förändrar våra behov av hemelektronik. När vi i högre utsträckning än tidigare behöver arbeta hemifrån märker vi en ökad efterfrågan på sådant som gör jobblivet enklare och tillbringar en dessutom mer fritid hemma än tidigare finns det många som exempelvis vill ha en TV med bättre prestanda, en nyare surfplatta eller ett hemmabiosystem. Att priserna ökat beror först och främst på att intresset för begagnad hemelektronik ökat överlag men också ett ökat intresse för elektronik av högre kvalitet och bättre prestanda, säger Matilda Adelborg, presskommunikatör på Blocket.

Det som sålde snabbast inom elektronikkategorin på Blocket 2020 var telefoner, tv-apparater och surfplattor. En trend man kan urskilja var att många uppgraderade hemmalivet med tv-spel från Nintendo, Playstation och Xbox, vilket sannolikt beror på att vi tillbringat mer fritid i hemmet under pandemin samtidigt som flera ledande tillverkare släppte nya konsoler för första gången på flera år.

– Trots ökat intresse och bättre betalt för begagnad hemelektronik är det viktigt att understryka att det på totalen fortfarande är alldeles för många svenskar som väljer att köpa ny hemelektronik. Elektronikbranschen förbrukar enormt mycket naturresurser vid nytillverkning. Genom att köpa begagnad hemelektronik och sälja sådant vi själva inte använder längre förlänger vi livslängden på hemelektroniken, vilket miljön – det vill säga alla – vinner på, säger Matilda Adelborg.

Svenskarnas handel med begagnad hemelektronik på Blocket 2020

Mest sökta inom elektronik på Blocket 2020:

 1. Iphone
 2. TV
 3. Nintendo Switch
 4. Playstation 4
 5. Playstation 5
 6. Gamingdator
 7. Högtalare
 8. Ipad
 9. Dator
 10. Macbook


Mest sökta varumärken i kategorin Telefoner & Tillbehör 2020:

 1. Apple
 2. Samsung
 3. Huawei
 4. Xiaomi
 5. Nokia


Mest sökta i kategorin Datorer & TV-spel 2020:

 1. Playstation 4
 2. Xbox
 3. IPad
 4. Nintendo Wii
 5. Imac


Mest sökta varumärken i kategorin Ljud & Bild 2020:

 1. Bose
 2. Leica
 3. Bang Olufsen
 4. canon
 5. Sonos

 

Det sålde snabbast på Blocket i kategorin Elektronik 2020:

 1. Surfplattor
 2. TV & Projektorer
 3. Telefoner
 4. TV-spel
 5. Stationära datorer

Cirkapriser inom elektronik (median) på Blocket 2020:

Stationära datorer, 4500 kr

Bärbara datorer, 4499 kr

Datortillbehör & Program, 900 kr

PC-spel & Onlinespel, 1500 kr

TV-spel, 1800 kr

Surfplattor, 1800 kr

Foto & Videokameror, 3000 kr

MP3-spelare, 750 kr

Stereo & Surround, 1500 kr

Video & DVD-spelare, 500 kr

TV & Projektor, 1000 kr

Telefoner, 3000 kr

Så ger du dina elprylar längre liv:

Välj begagnat!
Genom att köpa begagnat och efterfråga sådan elektronik som är framtagen för att återbrukas bidrar du till att elprodukter får en längre livslängd. Att tillverka exempelvis en ny dator kräver dessutom 1,8 ton råvaror. Genom att välja en begagnad dator skonar du planeten från 100 kilo i koldioxidutsläpp.

Laga eller sälj!
Ta hand om din elektronik. Uppdatera och serva den på samma vis som du tar väl hand om andra saker i ditt hem. En väl omhändertagen elpryl ger dig dessutom ett högre andrahandsvärde. Inför försäljningen av exempelvis en dator är det också smart att låta ett proffs gå igenom den för att säljaren ska slippa oupptäckta fel, och du få mer betalt.

Välj kvalitet!
Genom att använda en begagnat-tjänst som är känd för hög kvalité när du köper hemelektronik kan du vara tryggare i att det du köper håller vad det lovar. Men välj också kvalité när du måste handla ny elektronik. Hög kvalité är rent generellt ett tecken på att den pryl du köper ny håller länge, både för dig och den som du i framtiden säljer den till.

Återvinn alltid!
De produkter som inte går att sälja vidare måste lämnas till återvinning. Det gör du på återvinningscentralen eller på annan insamlingsplats för elektronik. Ett tips är att många återförsäljare tar emot produkter för återvinning om du skulle ha långt till just en återvinningscentral.

Välj hållbarhetscertifierad hemelektronik!
Om du måste köpa nytt så är det viktigt att välja produkter som är hållbarhetscertifierade enligt ISO-standarden 14024. Det innebär att kraven är omfattande, relevanta och täcker hela livscykeln.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>