SolarEdge vill täcka svenska företags tak med solpaneler
Hem ENERGI SolarEdge vill täcka svenska företags tak med solpaneler

SolarEdge vill täcka svenska företags tak med solpaneler

Publicerat av: Redaktionen

SolarEdge vill täcka svenska företags tak med solpaneler
Solenergi har på senare år blivit ett allt mer populärt sätt för såväl företag som privatpersoner att minska sitt klimatavtryck. Men potentialen för svensk solenergi är betydligt större än vad många tror. Därför är det viktigt att svenska företag tar reda på vilka möjligheter som finns med solenergi – både när det gäller att uppnå företagens hållbarhetsmål som minska elkostnaderna

Ett av de företag som har rönt framgångar på den svenska solenergimarknaden på senare år är SolarEdge. SolarEdge lanserades i Sverige redan 2012 av distributören Kraftpojkarna och etablerade ett lokalt kontor 2017 för att stödja installatörer och utbilda marknaden om fördelarna med SolarEdges DC-optimerade lösning. Sedan dess har SolarEdge utvecklats och vuxit till att bli världens största leverantör av växelriktare och en ledande aktör på solenergimarknaden för bostäder. Men SolarEdge anser att svensk solenergi är underutnyttjad, framför allt om man ser till den potential som finns.

– Vi har bra förutsättningar för solceller i Sverige, något som många fortfarande inte känner till, förklarar Daniel Sjödin, Sverigechef på SolarEdge. Ett intressant faktum är att solenergiproduktionen är optimal under kalla och soliga dagar, snarare än varma soliga dagar. Vi har stora hus i Sverige med hög energiförbrukning och fortfarande finns många tak och tomma ytor som kan fyllas med paneler.

Stor potential för svensk solenergi
Den svenska marknaden för solenergi har potential att utvecklas i och med att allt fler börjar bli medvetna om de möjligheter som finns – såväl konsumenter som företag. Trots att de statliga subventionerna för solenergi har upphört så innebär den höjda nedre gränsen för energiskatt från 255 till 500 kW att fler företag kan lockas till att investera i solenergi. Och då många företags tak – oavsett om det är kontorsbyggnader, fabriker eller datacenter – har plats för solceller, är möjligheterna många.

– Svenskar bryr sig om miljön, så jag tror att branschen kommer att fortsätta växa under många år, säger Daniel Sjödin. En sak som också kommer att hjälpa till är utvecklingen från att endast arbeta med enklare system i söderläge till att bygga mer sofistikerade layouter och konstruktioner som använder hela takutrymmet, samt smartare system som faktiskt stöder en högre egenförbrukning av solenergi.

Energi kan alstras även på molniga dagar
Det som är utmaningen med Sverige som solenergiland är att vi, trots soliga somrar, också har många molniga dagar, och detta gör att många kanske inte tycker att solpaneler är det naturliga valet. Men just molniga dagar är något som SolarEdge hanterar väl med den solenergiteknik de har utvecklat.

– SolarEdges DC-optimerade teknologi är speciellt fördelaktig för kalla och mörka länder som Sverige, då den är utformad för att hantera alla typer av differens hos paneler, såsom delvis skuggning från snö och moln eller åldrande paneler, säger Daniel Sjödin.

Den vanligast förekommande formen av solenergi är med traditionella växelriktare – en teknik som egentligen inte förändrats så mycket sedan den började användas under 1950-talet. Men på senare år har en ny teknik utvecklats som gör att det går att optimera användningen av solpaneler på ett helt annat sätt än vad man kunde med den ursprungliga solenergitekniken.

2006 lanserade SolarEdge den DC-optimerade (likströmsoptimerade) växelriktarlösningen som förändrade sättet att få ut och hantera kraft i solenergisystem, genom att ansluta effektoptimerare till varje solpanel och förvandla dem till smarta paneler. Denna optimering på modulnivå ökar energiutbytet, så elproduktionen maximeras samtidigt som kostnaderna för energin som produceras av solcellssystemet minskar och därmed ger en bättre avkastning.

– Dessutom har lösningen inbyggda avancerade säkerhetsfunktioner, som uppfyller och ofta överträffar säkerhetsregler och standarder som inte kan uppnås med äldre traditionella strängsystem, förklarar Daniel Sjödin. Gränssnittet gör det möjligt för både installatörer och systemanvändare att se hur systemet presterar och fungerar, ner till detaljer på panelnivå.

Övervakning är något som SolarEdge anser är en viktig parameter.

Daniel förklarar vidare:

– Att sätta upp ett solcellssystem på ett tak utan övervakning på modulnivå skulle vara som att investera på aktiemarknaden utan att kolla in dess utveckling. Ett solsystem är en långsiktig investering som måste hanteras noggrant och övervakas för att maximera besparingarna på slutraden.

Övervakning är något som också är viktigt ur ett säkerhetsperspektiv. Förra året varnade Räddningstjänsten att solceller kan försvåra deras arbete vid släckning av bränder. Men om företag har solceller som kan hanteras och även stängas av på modulnivå så underlättas Räddningstjänstens arbete avsevärt vid en eventuell brand. Så säkerhet är också ett perspektiv som inte får glömmas vid val av solenergilösning.

Läs mer på https://www.solaredge.com/swe

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>