Ökad värmeförbrukning i svenska hushåll när fler arbetar hemifrån
Hem STUDIER Ökad värmeförbrukning i svenska hushåll när fler arbetar hemifrån

Ökad värmeförbrukning i svenska hushåll när fler arbetar hemifrån

Publicerat av: Redaktionen

Ökad värmeförbrukning i svenska hushåll när fler arbetar hemifrån

En ny studie från Tado visar att vi i Sverige ökade värmeförbrukningen hemma med fem procent förra månaden jämfört med mars 2019. Med en genomsnittlig skillnad i utomhustemperatur på bara 1°C spelade troligtvis vädret en obetydlig roll. Skillnaden beror istället till stor del på den stora ökningen av att flera arbetar hemifrån i coronavirustider.

I Nederländerna har man sett en liknande kurva, även där har förbrukningen gått upp med fem procent. I Danmark ligger ökningen på åtta procent. Bland länderna som sticker ut i statistiken finns Spanien (42 procent) och Italien (41 procent). Länder som har haft en strikt karantän under en längre period jämfört med Sverige. 79 procent av den totala energianvändningen i EU:s hushåll härrör från värme och varmt vatten enligt Eurostat. Hemautomation i allmänhet och smarta klimatkontroll-produkter i synnerhet kan spara upp till en tredjedel av ett hushålls uppvärmning. Att minska onödig energikonsumtion är med andra ord bra både för plånboken och miljön.

– Många människor värmer upp hela sitt hem när det de facto kanske bara är några få rum där värmen verkligen behövs. Smarta klimatlösningar för hemmet skapar möjlighet att nyttja intelligenta kontroller och schemalägga uppvärmningen av enskilda rum i hemmet. Något som gör att energi inte slösas bort i onödan, säger Christian Deilmann, medgrundare och CPO på Tado.

När allt fler arbetar hemma ökar även vikten av att lufta sina element. Även mer långsiktiga förbättringar som bättre isolering och energieffektiva pannor bör överävgas. Lika viktigt när man tillbringar mycket tid hemma är att se till att luftkvaliteten är god. Att lufta hemmet minst en gång om dagen i minst 15 minuter kan hjälpa till att eliminera hushållsföroreningar, minska obekväma dofter, öka syrehalten och minska mängden fukt. God luft hemma förbättrar både hälsa och produktivitet.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>