Startups och innovationer viktiga för att Umeå ska bli klimatneutralt 2030
Hem STUDIER Startups och innovationer viktiga för att Umeå ska bli klimatneutralt 2030

Startups och innovationer viktiga för att Umeå ska bli klimatneutralt 2030

Publicerat av: Redaktionen

Startups och innovationer viktiga för att Umeå ska bli klimatneutralt 2030

Umeå blir en del av Viable Cities, ett innovationsprojekt som skapar förhoppningar om samarbeten mellan små och stora aktörer. Johan Hedengran, affärsutvecklare inom cleantech hos Uminova Innovation, efterlyser nu samarbeten med lokala och regionala innovatörer, entreprenörer och startups som driver klimatsmarta projekt, för att nå målet.

I april tecknades ett avtal för Umeås medverkan i det strategiska innovationsprojektet Viable Cities, ett program där sju svenska städer medverkar med utmaningen att snabba på klimatomställningen. Målet är att Umeå ska vara klimatneutralt år 2030. Viable Cities ska fungera som en katalysator för nya samarbeten mellan städer, näringsliv och civilsamhälle. Förhoppningen är att dessa samarbeten ska bidra till att ställa om städers sätt att fungera så att de uppsatta miljö- och klimatmålen i Agenda 2030 och Parisavtalet kan uppnås.

Johan Hedengran, Uminova Innovations affärsutvecklare med fokus på cleantech, är inte förvånad över Umeås deltagande, men han säger också att det nu är upp till bevis. Han berättar att han hört beslutsfattare inom kommun och lokal energisektor som uttrycker viss stress nu när strålkastarljuset ligger på Umeå att leverera och säkerställa en smartare stad än tidigare.

– Idag kokar det av klimatsmarta projekt mitt ibland oss västerbottningar. Storslagna och hållbara projekt som kan sätta Umeå som smart förebild på både EU- och världskartan. Jag hoppas på att man tar tillvara på de olika innovatörer, entreprenörer och startups som finns i Umeå och aktivt söker efter viktiga samarbeten, han menar att många startupbolag kan behöva detta extra mycket just nu för att överleva, säger Johan.

Han betonar även sin förhoppning om samarbeten som kan blomstra i rätt projektupplägg, och inte kvävas i byråkratin, allt för att förbättra förutsättningarna för att göra Umeå till världens smartaste plats att leva på idag och imorgon. Verktyg och former för denna typ av samarbeten och pilotprojekt finns, bland annat genom Ignite Sweden, som Uminova Innovation är en del av. Johan välkomnar dialoger med projektägare, beslutsfattare och lokala myndigheter – i syfte att nyttja alla de klimatsmarta innovatörer som Uminova Innovation har i sitt nätverk lokalt.

Vill du veta mer om hur Uminova Innovations arbete för och med innovationer inom cleantech, kontaka Johan Hedengran.

Uminova Innovation i Umeå är en av Sveriges högst rankade inkubatorer. Sedan 2003 har vi gett affärsstöd till över 150 aktiebolag som tillsammans har mer än 600 anställda och omsätter närmare 850 miljoner. Vår region, en av Europas mest innovativa, lockar studenter, forskare, entreprenörer, talanger och investerare från alla världsdelar. Här finns många starka techbolag som löser stora samhällsproblem, och det kommer nya hela tiden. Vårt arbete för att förverkliga entreprenördrömmar riktar strålkastljuset mot norra Sverige som en urstark plats för innovationer och entreprenörskap.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>