Svenska SustainTech-bolaget Wayout vill bygga om civilisationen från början med sina banbrytande mikrofabriker
Hem TEKNIK Svenska SustainTech-bolaget Wayout vill bygga om civilisationen från början med sina banbrytande mikrofabriker

Svenska SustainTech-bolaget Wayout vill bygga om civilisationen från början med sina banbrytande mikrofabriker

Publicerat av: Redaktionen

Svenska SustainTech-bolaget Wayout vill bygga om civilisationen från början med sina banbrytande mikrofabriker

Varje mikrofabrik producerar 70 000 liter perfekt dricksvatten varje månad – samtidigt som den förhindrar upp till 200 000 plastflaskor och 8 ton koldioxid från att komma in i ekosystemet.

Istället för att skeppa glas- och plastflaskor världen runt har Wayout utvecklat en lösning där drycker produceras lokalt i nyckelfärdiga mikrofabriker. I januari lyftes den första på plats på en takterrass i Nairobi. Nästa ska längst ut i Serengeti. Över hela världen köar nu kunder för en leverans under året.

Rent vatten
Den viktigaste råvaran i all dryck är vatten. För de flesta människor i världen är tjänligt dricksvatten en bristvara. Wayouts mikrofabriker renar alla typer av vatten – till och med avsaltar havsvatten. Det renade vattnet återmineraliseras och används som bas i övriga drycker eller serveras direkt som dricksvatten av högsta kvalitet, både stilla och kolsyrat.

Softdrinks
För att producera de softdrinks som erbjuds blandas mineralvattnet med extrakt i ett brett urval. Utöver funktionella drycker med olika innehåll och smaker kan mikrofabrikerna också producera alla kända läskedrycktyper samt tonics och smaksatt vatten. Alla drycker lokalproduceras och serveras kylda direkt ur modulen.

Hantverksöl
Mikrofabrikerna hyser också kompletta bryggerier. Bryggprocessen är förenklad genom att man brygger på vörtextrakt. Ingredienserna är vatten, malt, humle och jäst i vanlig ordning. Jäsning och lagring sker enligt klassisk metod. En serie färdiga recept finns att beställa och kan enkelt bryggas i det helautomatiserade bryggeriet.

Hållbarhet
Genom modern forskning och ny teknologi har Wayouts moduler specialutvecklats för att åstadkomma så litet ekologiskt avtryck som möjligt. Det helautomatiserade systemetär avpassat för att drivas av solceller och återanvänder vatten och energi internt. När all dryck produceras lokalt från början undviks en rad miljöskadliga steg som buteljering, logistik, distribution och plastsopor.

Nyckelfärdiga
Mikrofabrikerna byggs i Sverige och skickas nyckelfärdiga till kunder i hela världen. Mikrofabrikerna handhas via en app i mobilen. Råvarorna laddas manuellt, i övrigt är all produktion helautomatiserad; vattenrening, dryckberedning, bryggning och tvätt. I appen kan användaren välja recept, beställa råvaror, planera produktionen och följa bryggningen.

Start-up
Wayout grundades 2018 av en internationell grupp ingenjörer och företagsledare med bakgrund inom MedTech, FoodTech, IoT, telecom, betaltjänster och industridesign. Modulerna är formgivna av Bernadotte&Kylberg och No Picnic. Wayout har sökt patent för en rad innovationer i konceptet. 2019 förvärvade privata investerare tjugo procent i bolaget, då värderat till etthundra miljoner kronor.

Wayout tillverkar nyckelfärdiga och miljövänliga mikrofabriker som hyrs ut till lokala organisationer och entreprenörer som ser fördelarna med lokal produktion av vatten och andra drycker. Istället för att skeppa färdigförpackade drycker kors och tvärs över planeten med tonvis av koldioxid och plastsopor som följd erbjuder Wayout ett hållbart och kommersiellt alternativ för lokal försörjning av vatten och drycker.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>