Svensk pant blev 350 000 nya träd i östra Afrika
Hem CIRKULÄR EKONOMI Svensk pant motsvarade med 350 000 nya träd i östra Afrika

Svensk pant motsvarade med 350 000 nya träd i östra Afrika

Publicerat av: Redaktionen

Trots att corona påverkade många människors privatekonomi under förra året var biståndsviljan överraskande hög.

Det visar Vi-skogens årliga gåvostatistik från Biståndsknappen på Coopbutikernas pantautomater.

Svensk pant blev 350 000 nya träd i östra Afrika

Salome Oside bor i Kajagongo, Kenya. Tidigare gick familjens mark inte att odla på. Lösningen blev agroforestry – att plantera träd och grödor ihop. Nu finns pengar till skolavgifter och mat på bordet.

Stödet gör extra skillnad i tider av krig, klimatkris och efterdyningar av pandemi. Den kommun i landet där invånarna skänkte mest pant 2021 var Nacka.

Den som pantar burkar eller flaskor i en av Coops butiker kan välja att trycka på Biståndsknappen och skänka pantpengarna till Vi-skogen. Totalt skänktes pant till ett värde av 7 miljoner kronor hos Coop under 2021, den högsta summan på sju år. Detta motsvarade 350 000 nya träd i östra Afrika, där Vi-skogen arbetar.

Gåvostatistiken visar att invånarna i Nacka kommun var mest givmilda med sina pantpengar. På butiksnivå toppade Coop Reimersholme i Stockholm listan.

– Viljan att bidra är fortsatt hög bland svenskarna. Under förra året samlade vi in mer pengar från pantautomaterna än på många år. Det gör att vi kan plantera ännu fler träd i östra Afrika och därmed arbeta mot fattigdom, klimatförändringar och minskad biologisk mångfald, säger Eva Åberg, verksamhetschef Vi-skogen.

Eva Åberg fortsätter:

– I ett pressat läge med ett förändrat klimat, efterdyningar av pandemin och stigande matpriser till följd av kriget i Ukraina blir vårt arbete och det stöd vi får extra viktigt.

Sedan starten på Vi-skogens och Coops projekt med Biståndsknappen 2004 har över 112 miljoner kronor samlats in via panten, vilket gjort att över 5,6 miljoner träd har kunnat planteras.

– Det är genuint glädjande att se att svenskarna fortsätter engagera sig också för människor och utmaningar långt från deras egen vardag. Särskilt gäller det under coronaåret 2021, när privatekonomin kanske inte var så god för många, säger Charlotta Szczepanowski, chef hållbarhet och kvalitet Coop Sverige.

I Nacka kommun skänkte invånarna 4,77 kronor av varje pantad 100-lapp under 2021, vilket gjorde att de hamnade överst bland landets kommuner. Nacka följs av Lidingö på andra plats och Vaxholm på tredje plats. 2020 såg topplistan något annorlunda ut, med Vaxholm i topp, följt av Danderyd och Nacka. De kommuner som klättrat allra mest i placering är Mellerud och Vara, som vardera klättrat 102 placeringar sedan i fjol. Mellerud hamnar i år på plats 115 och Vara på plats 123.

Bland enskilda butiker skänkte Coop Reimersholmes kunder i Stockholm allra mest, hela 15 kronor av varje pantad 100-lapp under 2021. Därmed behöll butiken sin förstaplacering från både 2020 och 2019. Tvåa blev Coop Hagastaden i Stockholm och trea Coop Minneberg i Bromma.

I Sverige skänktes i snitt 1,73 kronor av varje pantad 100-lapp. I rankningen mellan länen toppar samma län som de senaste åren. Stockholm tar förstaplatsen, följt av Uppsala på andra plats och Gotland på tredje plats. I Stockholms län skänkte man 3,19 kronor av varje pantad 100-lapp i Coopbutikerna under 2021.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>