Ska Europa minska sitt beroende av gas behövs ett smartare sätt att använda energi i hemmet
Hem ENERGI Ska Europa minska sitt beroende av gas behövs ett smartare sätt att använda energi hemma

Ska Europa minska sitt beroende av gas behövs ett smartare sätt att använda energi hemma

Publicerat av: Redaktionen

Christian Deilmann, medgrundare och produktchef på smarta termostat-företaget tado, beskriver möjligheten till lägre driftskostnader när en värmepump paras med smarta kontroller och ett timbaserat rörligt elpris.

Alla stora innovationer börjar med en sammansmältning av teknologier.

Inom energisektorn står vi på gränsen till nästa innovationsskifte, och det händer när tarifferna för användningstid – ett timbaserat rörligt elpris – konvergerar med smarta värmepumpar.

Fasa ut fossila bränslen i Europa
Ska Europa minska sitt beroende av gas behövs ett smartare sätt att använda energi i hemmet

Christian Dielmann

79 procent av ett hems energianvändning i Europa härrör från uppvärmning och nedkylning, och många hem drivs av fossila bränslen. Om Europa vill minska sitt beroende av fossila bränslen och förbereda sig för en förnybar framtid, måste förändringen ske inom uppvärmning av hem.

Värmepumpar är på en tvåsiffrig tillväxtbana och på gränsen till att bli var mans egendom. Personer verksamma inom energisektorn förstår deras potential när det kommer till att göra slut på vårt beroende av fossila bränslen, men hur är det med alla andra?

Det stora genombrottet för tekniken i en europeisk kontext har hållits tillbaka av den höga initiala investeringen som en värmepump kräver, trots löftet att energiräkningarna kommer att bli lägre när man minskar beroendet av gas. Många är dock osäkra på om denna investering i en värmepump kommer att löna sig i längden.

Det är här denna koppling mellan två teknologier kommer erbjuda nya möjligheter. Kombinationen av en smart styrd värmepump och ett timbaserat rörligt elpris kommer att leda vägen.

Dynamisk uppvärmning 

På dagens elmarknad är tillgången på energi i mångt och mycket baserad på förnybara energikällor. När tillgången på el inte kan matcha efterfrågan ökar priset på energi. Omvänt, sänks energipriset när utbudet överstiger efterfrågan.

Kunder kan faktiskt dra nytta av det faktum att det finns tider med höga och låga priser om man har valt ett rörligt elpris. Elbilsägare idag har ofta redan laddpunkter hemma som synkroniserar med tarifferna och bara laddar bilen över natten eller under tider med låga priser. Föreställ dig att din smarta termostat och värmepump gör samma sak, det vill säga aktivt söker dessa låga priser för värma ditt hem eller fylla på en eventuell varmvattentank som man exempelvis kan hitta i fritidshus.

Ger flexibilitet till nätet

Försörjningstrygghet kan inte garanteras av förnybara energikällor idag, vilket begränsar potentialen för den andelen förnybar energi att växa. Även om vi inte kan kontrollera när solen skiner eller vinden blåser, kan vi kontrollera förbrukningen i hemmen för att matcha dessa tider. Vi måste matcha efterfrågan på energi med tillgången för att öka vårt energinäts andel av förnybar energi.

Lösningen på detta kommer från timbaserat rörligt elpris som använder sig av så kallade Time-of-Use-tariffer och en smart styrd värmepump som aktivt försöker att bara använda el när priset är lågt. Genom installera teknik som dynamiskt kan värma och kyla och samtidigt undvika de högre prissatta energitiderna, kommer bostäderna att komma närmare i synk med tillgången på förnybar energi.

Sammanflätningen av teknologier som denna markerar början på en större trend kring hur vi förbrukar energi i hemmet. Slutresultatet bygger ett energisystem som inte bara förenar utbud och efterfrågan, utan banar väg för ett mer hållbart och förnybart energinät.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>