Sverige i topp och Storbritannien på jumboplats i ny undersökning som tittar på värmespill i hemmet 2

En ny studie från tado° som tillverkar smarta klimatprodukter för hemmet visar att Norge, Sverige och Danmark är bland de bästa i klassen när det kommer till att behålla värmen i hemmet.

I andra änden av skalan hittar vi Storbritannien där lägenheter och hus förlorar värme betydligt snabbare jämfört med sina europeiska grannar.

Studien, som genomfördes mellan december 2019 och januari 2020 i 80 000 hem i Europa, fann att ett svenskt hem med en inomhustemperatur på 20° C och en utetemperatur på 0° C förlorar i genomsnitt 1,2° C efter fem timmar. Samma siffra uppmättes i  Österrike och Danmark. Tyskland är snäppet bättre med 1° C och bäst i klassen är Norge med sina 0,9° C.

Få länder konsumerar mer energi per capita än Sverige, men svenska koldioxidutsläpp är fortfarande låga jämfört med andra länder. Glädjande siffror som bland annat kan bero på att vi i Nordeuropa är bra på att isolera våra hem. Enligt Eurima som är de europeiska isoleringstillverkarnas organisation är Sverige EU:s isoleringsstjärnor. “Att tillämpa svensk isoleringsstandarder i hela Europa skulle innebära att energibesparingar på mer än 50 procent skulle kunna uppnås”, konstaterade man bland annat i en studie för ett antal år sedan.

Jämfört med några västeuropeiska grannar som Tyskland, tappar Storbritanniens hushåll värme upp till tre gånger så snabbt. Detta resulterar i sin tur i att brittiska värmesystem måste arbeta hårdare för att hålla temperaturen. Storbritannien har det äldsta bostadsbeståndet jämfört med EU:s medlemsstater, där ungefär 38 procent av hemmen är byggda 1946 eller tidigare, jämfört med 24 procent i Tyskland och Sverige. Det finns också regionala skillnader i statliga program för ekonomiskt stöd till eftermontering av förbättrad hemisolering och energieffektivitet i  hemmen.

Tre tips för att göra ditt hem mer energieffektivt

Hela 79 procent av den totala energianvändningen i EU: s hushåll härrör från värme och varmt vatten. Därför är det viktigt att vi gör vad vi kan för att minska mängden energi som slösas bort.

  1. Rätt utförd isolering kan spara både pengar och energi. Titta närmare på ditt klimatskal och om du behöver energieffektivisera. Fönster, dörrar, väggar och tak läcker alla värme i varierande grad.
  2. Det finns en hel rad olika alternativ när det kommer till uppvärmning av sitt hem. Se till att du har en energieffektiv panna med en bra tillhörande mätare hemma.
  3. I takt med att “sakernas internet” får fotfäste i allt fler hem kan det vara läge att titta närmare på smarta lösningar för hemmet likt termostater som känner av om någon är hemma eller om ett fönster står öppet.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>