KPMG vinnare i SAS Hackathon tillsammans med Swedbank
Hem HÅLLBAR EKONOMI KPMG vinnare i SAS Hackathon tillsammans med storbanken Swedbank

KPMG vinnare i SAS Hackathon tillsammans med storbanken Swedbank

Publicerat av: Redaktionen

Hållbarhet och klimat står högt upp på agendan hos många finansiella institutioner.

 Under våren deltog ett team från KPMG i SAS Hackathon för att lösa två utmaningar för storbanken Swedbank kopplade till klimatriskanalys och datamodellering – och med bidraget ”Green Swedbank” tog teamet hem förstaplatsen i en av kategorierna.

Vi fick en pratstund med projektledaren Mathilda Julin som deltog tillsammans med Megan van der Westhuizen från KPMG i Sydafrika. Mathilda Julin jobbar till vardags i rådgivningsteamet inom financial services på KPMG i Sverige.

Grattis Matilda och teamet! Hur kommer det sig att KPMG fick möjligheten att göra detta hackathon tillsammans med Swedbank?
KPMG vinnare i SAS Hackathon tillsammans med Swedbank

Matilda Julin

– KPMG och SAS har ett starkt lokalt och globalt samarbete där vi tillsammans hjälper våra kunder till bättre, effektivare och databaserade beslut baserat på SAS analys- och modelleringsplattform. Swedbank är en av våra gemensamma kunder där vi på KPMG tillsammans med SAS plattform kunde skapa värde inom hållbarhetsområdet för banken.

Beskriv kortfattat vad uppgiften gick ut på:

– Swedbank hade två befintliga utmaningar där de såg möjligheter med att använda data och analys för bättre beslut. Det ena området var inom klimatriskanalys, baserat på översvämningsdata och fastigheter, och det andra inom datamodellering för mer automatiserade processer. Med hjälp av SAS-plattformen och erfarenhet från branschspecifika lösningar samt datamodellering och analys från KPMG kunde vi skapa en PoC (Proof of Concept) för bättre beslutsunderlag och tidsbesparingar hos banken.

Kan du berätta lite mer om bidraget ”Green Swedbank” som ni i teamet tog fram?

– Hållbarhet blir en allt viktigare fråga inom den finansiella sektorn. Översvämningar är en aspekt av klimatförändringar som kommer att orsaka ökade ekonomiska konsekvenser i framtiden och påverka hur vi lever våra liv och var vi investerar. En sådan klimatrisk måste finansiella institutioner ta hänsyn till när de fattar beslut. Under vårens hackathon byggde vi en lösning som ger Swedbank förutsättningar för snabbare och mer databaserade beslut i sin bedömning av översvämningsrisker i olika geografiska områden.

SAS Hackathons motivering till förstaplatsen i sektorn ”Banking”:

”Det vinnande bidraget är en nytänkande idé och lösning som drastiskt kommer minska riskerna med klimatförändringen. Liknande lösningar för att hantera sådana risker har hittills saknats på marknaden. Affärscaset är tydligt och övertygande samtidigt som tekniken kommer till användning på bästa vis med en prediktionsmodell och tydligt definierat affärsvärde. Teamet har på bästa sätt kombinerat ESG och hållbarhet med relevant data, som gör att lösningen så gott som är redo att lansera. Stort grattis till det vinnande teamet och från hela #SASHackathon team”.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>