Nytt industriellt samarbete möjliggör hållbar återvinning av lösningsmedel
Hem TRANSPORT Nytt industriellt samarbete möjliggör hållbar återvinning av ton lösningsmedel

Nytt industriellt samarbete möjliggör hållbar återvinning av ton lösningsmedel

Publicerat av: Redaktionen

Vilokan (där Arom-dekor Kemi ingår) och miljöföretaget Ragn-Sells har bildat ett joint venture för att möta marknadens efterfrågan på hållbara lösningar för omhändertagande av lösningsmedel.

I samarbetet ingår byggandet av en behandlingsanläggning på Högbytorp utanför Stockholm med kapacitet att behandla 20 000 ton lösningsmedel per år.

– Om vi menar allvar med att skapa ett hållbart samhälle måste vi använda de råvaror vi redan har, om och om igen. Att då öka återvinningen och återanvändningen av lösningsmedel, och inte låta dom gå till förbränning, är ett jättebra exempel på det, säger Mikael Hedström, vd för Ragn-Sells Treatment & Detox.

Idag produceras lösningsmedel i huvudsak av fossila, ändliga resurser och använt lösningsmedel går nästan uteslutande till energiåtervinning genom förbränning. Genom att i stället återvinna och återanvända lösningsmedel vi redan har skapas en CO2-besparing på mellan 46–92 procent beroende på typ av lösningsmedel (enligt European Solvent Recycler Group, ESRG 2018). Anläggningen kommer primärt att vara inriktad mot att rena och återvinna etanol, aceton och glykol.

– Tillsammans med Ragn-Sells har Vilokan den mångåriga kunskap och erfarenhet som behövs för att skapa en långsiktig och hållbar lösning baserat på en väl beprövad teknik, säger Lars Rosell, vice vd, för Vilokan koncernen.

Arom-dekor Kemi som ingår i Vilokan Group under affärsområdet Fluids siktar genom detta på att bli ledande leverantör på produkter som är baserade på återvunna kemikalier. Redan idag använder Arom-dekor återvunnen glykol från Vilokans anläggning som ligger i anslutning till Arlanda flygplats. På anläggningen renas avisningsvätska som används till avisning av flygplan, denna återanvänder vi i vår tillverkning av div produkter, säger Christian Lundell, VD på Arom-dekor Kemi AB.

Planering och projektering för en fullskalig behandlingsanläggning pågår för fullt hos Ragn-Sells på Högbytorp utanför Stockholm. Den beräknas stå klar under 2023 och kommer att drivas av ånga från E.ON:s kraftvärmeverk.

Nytt industriellt samarbete möjliggör hållbar återvinning av lösningsmedel– Det är med våra partners vi skapar nya värdekedjor där vi tar vara på varandras avfall och skapar en hållbar lösning på riktigt. Med den nya anläggningen kommer vi kunna erbjuda marknaden recirkulerade lösningsmedel med en renhetsgrad på över 99 procent, säger Mikael Hedström.

 

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>