Toppnotering av blockerade IT-hot i mars avslöjar ny rapport från Trend Micro
Hem SÄKERHET Toppnotering av blockerade IT-hot i mars avslöjar ny rapport från Trend Micro

Toppnotering av blockerade IT-hot i mars avslöjar ny rapport från Trend Micro

Publicerat av: Redaktionen

Toppnotering av blockerade IT-hot i mars avslöjar ny rapport från Trend Micro

Året fortsätter skakigt, visar nya siffror från Trend Micros månatliga rapport Fast Facts som nu kan redovisa fortsatt ökning av flera olika hottyper även under mars och april.

Vi befinner oss fortsatt i en speciell tid, då mycket förändrats på kort tid och där sällan tidigare skådade krav ställs på vår förmåga att ställa om och anpassa oss till något nytt. Här är cybersäkerhetsarbetet inte undantaget och många företag har på kort tid upplevt stora utmaningar på grund av drastiskt ändrade förutsättningar. Trend Micro kartlägger varje månad hotlandskapet och presenterar nu rapporten Fast Facts för mars och april 2020.

Av rapporten framkommer hur antalet hot som blockerats av Trend Micro fortsatt öka snabbt. Från januaris 3,8 miljarder blockerade hot, till februaris 4,1 miljarder, ser man nu en toppnotering i mars månad, då 5,37 miljarder hot blockerades. I april sjönk den siffran något, till 5,1 miljarder, men ligger fortfarande på betydligt högre nivåer än under inledningen av året.

– Det är förstås mycket som talar för att denna ökning av hot kan bero på de möjligheter cyberkriminella ser nu när många arbetar hemifrån, samtidigt som pandemin i sig utnyttjas med tydligt Covid19-relaterade attacker, säger Johnny Krogsboll, Nordic Technical Director på Trend Micro. Det ska bli intressant att se om hotlandskapet kommer att stabiliseras och hoten gå ner nu under sommaren då den första omställningschocken lagt sig.

VD-bedrägerier (Business Email Compromise – BEC) ökade med över hela 400 procent från mars till april och även antalet nya familjer för utpressningsvirus (så kallat ransomware) ökade med 150 procent under perioden. Samtidigt har antalet attacker med utpressningsvirus backat och så har även antalet upptäckter av sårbarhetsattacker, som har minskat med 20,3 procent från mars till april.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>