Trots klimatomställning, nollvision och uppsatta mål för utsläppsneutralitet är överproduktionen av tryckt material en stor utmaning i Sverige.
Mer material trycks upp än vad som faktiskt används och en stor andel av det material som trycks upp går till spillo.
Det visar en kartläggning som svenska Print on Demand-företaget Publit gjort bland Sveriges största förlag.
1 av 10 publikationer som trycks upp kommer aldrig till användning – istället makuleras de. Det visar en ny undersökning som Publit Sweden AB har gjort bland Sveriges största förlag. En trend som skapar ekonomiska och miljömässiga utmaningar i form av ökade koldioxidutsläpp, onödiga transportkostnader och stora mängder materialsvinn.
- Klimatfrågan är en av de viktigaste frågorna i branschen just nu och allt fler väljer att ge ut publikationer i digitalt format. Vi ser en positiv förändring bland både förlag, företag och myndigheter och de senaste åren har digitala böcker gått om de tryckta böckerna sett till antalet sålda exemplar. Tryckt material har fortfarande en plats på marknaden, men inte i samma utsträckning som tidigare. Efterfrågan på kombinerade lösningar med både tryckt och digital utgivning är stor. Trots det finns fortfarande mycket av det analoga kvar. Det bidrar till en överproduktion som är ohållbar. Vi behöver ställa om för att nå Sveriges klimatmål, säger Per Helin, VD på Publit Sweden AB.
Några anledningar till att tryckt material inte kommer till användning är att informationen i publikationerna hinner bli utdaterad, att läromaterial har uppdaterats eller att publikationen har digitaliserats och inte längre efterfrågas i fysiskt format. On demand-tryck tillåter snabba justeringar av innehållet i till exempel utbildningsmaterial där information snabbt kan bli utdaterad.
- Många ser en ekonomisk vinning i att lägga stora beställningar, även om det innebär att man får fler exemplar än man behöver. Det är vanligt att inköparen beställer efter en gammal uppskattning av mängden exemplar, utan att titta på det faktiska behovet i dagsläget. Print on Demand gör det möjligt att endast trycka det antal exemplar som efterfrågas och växla över till digitaltryck vid plötsligt ökad efterfrågan, så att man kan undvika överproduktion. En nödvändig omställning för en hållbar framtid, säger Per Helin.