UHU blir först i världen med Svanenmärkt limstift
Hem HÅLLBAR UTVECKLING UHU blir först över hela världen med Svanenmärkt limstift

UHU blir först över hela världen med Svanenmärkt limstift

Publicerat av: Redaktionen

UHU, ett varumärke ägt av Bolton Adhesives erbjuder lim av premiumkvalitet i mer än 125 länder.

Hållbarhet är ett kärnvärde hos Bolton Adhesives, vilket återspeglas i Boltons We Care program och den kontinuerliga ambitionen att utveckla innovativa, hållbara produkter över hela världen.

UHU blir först i världen med Svanenmärkt limstift

-Ulf Eriksson, Miljömärkning AB har arbetat länge med Svanenmärkningen av UHU stic Renature. Han är imponerad av det arbete företaget lagt ned för att öka hållbarheten med en växtbaserad behållare.

Den senaste bedriften är certifieringen av UHU stic ReNATURE med den nordiska Svanenmärkningen, vilket gör den till det första limstiftet i världen att erhålla den certifieringen.

Limstiftet har klarat Svanens tester både vad gäller funktion och kemikalieinnehåll samt andelen förnybar råvara i behållarens material. Svanenmärkningen ska inspirera till åtgärder för en hållbar konsumtion av produkter som har en gynnsam inverkan på miljön.

–Trots digitalisering och minskad pappersanvändning ökar försäljningen av limstift, säger Michel Berkes, Director of International Sales på Bolton Adhesives. I dessa tider av digitalisering har behovet av hantverk som en motvikt successivt ökat, då människor vill uttrycka sin kreativitet både i skolan och hemma. Att göra detta på ett hållbart sätt är en hjärtefråga hos dagens konsumenter, särskilt i de nordiska länderna.

En utmaning gällande hållbarheten kring limstift har under lång tid varit plasten som finns i behållaren och skruven. Även om själva limmet består av 98 procent naturliga råvaror kräver det hårt arbete att byta ut den fossila plasten i limstiftets behållare och skruv utan att kompromissa med kraven på funktion och säkerhet.

UHU stick ReNATURE är resultatet av ett pågående FoU arbete för att öka andelen förnybar råvara i plastmaterialet. Behållaren innehåller i dagsläget cirka 58 procent bioplast, det vill säga växtbaserade råvaror i form av polyeten från sockerrör, vilket ger fördelen av minskade CO2-utsläpp och minskad användning av fossila resurser som i slutändan har en positiv miljöpåverkan. Ambitionen är att öka andelen förnybar råvara ytterligare.

Ulf Eriksson, är produktspecialist på Miljömärkning Sverige AB som driver den nordiska Svanenmärkningen i Sverige. Han är mycket nöjd med att kunna godkänna det första Svanenmärkta limstiftet i världen efter en lång testprocess som bland annat inkluderat besök på fabriken i Tyskland där limmet tillverkas. För den europeiska marknaden betyder produktion i Tyskland korta transportvägar jämfört med asiatiska produkter.

–UHU har satsat stort på en mer hållbar produkt och skött det med elegans vad gäller limstiftet. Ett premiumstift som uppfyller både Svanens strikta kemikaliekrav på själva limmet och den höga halten av ickefossil råvara i plastdelarna. Det visar god kvalitet i tester av funktionen. Detta är viktigt eftersom hållbarhet inte får kompromissa med kvaliteten. Vi hoppas att återförsäljare och inköpare drar nytta av Svanen och gör skillnad, säger Ulf Eriksson, rådgivare på Miljömärkning Sweden AB.

Stort värde sätts på Svanen utöver de europeiska miljömärkningarna som limstiftet UHU stic ReNATURE redan erhållit. UHU:s produktion sker i Bühl, en stad i Baden-Württemberg och distribueras i Sverige av BIC Nordic, som levererar produkter som ingår i upphandlingar som bolagets B2B kunder har.

–På detta sätt ger Svanenmärkningen av UHU stic ReNATURE många barn i Sverige möjlighet att använda Svanenmärkt lim i sitt skolarbete, säger Mathias Freiholtz, VD BIC Nordic AB. I Norden är vi kända för vårt starka engagemang för hållbarhet och vår önskan att leva i harmoni med naturen och jordens resurser. Vi vill profilera UHU stic ReNATURE här, och vi betraktar den nordiska Svanenmärkningen med dess långa och krävande granskningsprocess som det ultimata erkännandet av att UHUs ansträngningar inom hållbarhet bär frukt.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>