Undersökning visar att en av tre svenskar agerar ohållbart med gammal elektronik
Hem STUDIER Undersökning visar: En av tre svenskar agerar ohållbart med gammal elektronik

Undersökning visar: En av tre svenskar agerar ohållbart med gammal elektronik

Publicerat av: Redaktionen

Var tredje svensk har en ohållbar användning av elektronik så som mobiltelefoner, datorer och surfplattor.

En av fyra svenskar låter sin gamla elektronik ligga hemma och samla damm – och en av tio slänger använd teknik i soporna.

Det visar en Yougov-undersökning på uppdrag av e- handelsföretaget Refurbed som säljer rekonditionerad elektronik.

Hållbarhet har blivit allt viktigare bland konsumenter. Men trots detta har var tredje svensk, 34 procent, ett ohållbart förhållningssätt till den elektronik de inte längre använder sig av.

Totalt uppger nio procent att de har för vana att slänga den teknik de inte längre använder i soporna, och ser därmed till att den inte återvinns. Detta samtidigt som en av fyra svenskar normalt väljer att spara och låta elektroniken de inte använder bli liggandes i byrålådan.

– Det är ett underbetyg att så många svenskar har en ohållbar användning av elektronik. Problemet med elektronik som sparas eller slängs är att den i många fall inte nått sin fulla livstid. Om den återanvänds och rustas upp kan den få nytt liv hos en ny användare. Dessutom leder varje enhet som inte återanvänds till att vi behöver producera ny elektronik i hög takt, som i sin tur även genererar höga koldioxidutsläpp, säger Kristoffer Nilsson Kampitsch, Sverigechef på Refurbed.

En majoritet av svenskarna uppger dock att de återvinner sin använda elektronik eller ser till att den kommer till användning hos någon annan. En tredjedel av svenskarna, 33 procent, anger att de brukar lämna in sina begagnade teknikprylar till återvinning. Samtidigt uppger 14 procent att de säljer den, och lika många att de skänker bort den.

Undersökning visar att en av tre svenskar agerar ohållbart med gammal elektronik

Ur klimataspekt är det bättre att minska konsumtionen av ny elektronik än att återvinna den, enligt en studie från IVL Svenska Miljöinstitutet och Avfall Sverige. Studien visar att bara genom att förebygga att en ny telefon produceras kan 60 kilo CO2e sparas i utsläpp, vilket motsvarar att köra en bil i 460 kilometer.

 

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>