Hem TEKNIK Välj rätt 5G-antenn

Välj rätt 5G-antenn

Publicerat av: Redaktionen

Välj rätt 5G-antenn 3

Som du säkert har hört är ju 5G på gång att rullas ut och många undrar vilka frekvenser som 4G och 5G kommer använda framöver, en del av nyfikenhet, och andra då de undrar över vilka antenner man skall investera i för att vara framtidssäker.

Inom ett par dagar från när detta skrivs, alltså redan i november 2020, äger det en 5G-auktion där frekvensbanden 2,3 GHz och 3,5 GHz kommer auktioneras ut. Detta är en fingervisning var 5G kommer att husera, men det är inte stopp där, 5G kommer även att kommunicera på de band där man idag återfinner 4G, alltså framförallt 700, 800 och 2600 MHz. I ett framtida perspektiv så kommer allt mer av dagens 2G och 3G frekvenser att fasas över till 5G-teknik. Utanför tätort anser vi dock att 5G, liksom dagens 4G, framförallt kommer att återfinnas på frekvenser i blocket 700-1800 MHz med området 2100 -2600 för kapacitetstäckning på litet mer befolkade tätorter och slutligen har vi då 3 500 MHz eller 3,5 GHz som ni kommer hitta som kapacitetsband i storstäderna.

Varför är detta bra att veta? Jo om du idag tänker att du ska installera en antenn och vill vara framtidssäker då är det viktigt att du tänker på vad som händer framöver i näten. Om du tänker att du senare vill uppdatera till en router eller ett modem som täcker frekvenserna över 2 600 MHz så är det viktigt att ha en antenn som täcker dessa frekvenser, om du vill ha en framtidssäker antenn vill säga. Men tänk på att 3,5 GHz sannolikt bara kommer användas för täckning över kortare avstånd, så det bandet kommer framförallt återfinnas i städerna.

De allra flesta antenner som fungerar för 4G idag kommer att fungera med 5G-nätet i framtiden på alla frekvenser utom 3,5 GHz. Så så länge du har en antenn som täcker ifrån 700 upp till 2,6 GHz kommer du alltså att ha en antenn som är 5G-redo utanför tätort i alla fall.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>