Våren kom tidigt i år, särskilt i norra Sverige. Svenska Botaniska Föreningen och SLU uppmanar nu allmänheten att hjälpa till att kartlägga hur växtlivet påverkas av klimatförändringarna.
Alla som vill vara med kan rapportera in vårtecken under Valborgshelgen till projektet Vårkollen.
– Genom att delta bidrar man till viktig forskning om hur klimatförändringarna påverkar den biologiska mångfalden, säger Mora Aronsson ordförande för Svenska Botaniska Föreningen.
Vårkollen är ett medborgarforskningsprojekt där frivilliga och professionella samarbetar. Varje år inkommer deltagare i hela landet med tusentals observationer av bland annat vitsippans, blåsippans, tussilagons, sälgens och häggens blomning samt björkens lövsprickning.
De flesta av dessa vårtecken brukar numera ha kommit långt i södra Sverige, medan det fortfarande är snö och vinter i norr.
I år, när värmen kom ovanligt tidigt och snön har försvunnit även i norra delen av lander, är det därför extra viktigt att få in rapporter även från platser där blomning och lövsprickning inte har hunnit visa sig än, betonar Mora Aronsson.

Vintern rasat ut …och Vårkollen kartlägger vårtecken under Valborg
150 års jämförelsematerial
Projektet Vårkollen startade 2015, men bygger vidare på unika historiska data från slutet av 1800-talet, vilket möjliggör en direkt jämförelse av över 150 år av förändringar. Samma vårtecken dokumenterades av ett observatörsnätverk från 1873 till början av 1900-talet, och nu jämförs dessa med de rapporter som kommer in via Vårkollen.
Genom att samla in vårtecknen vid samma tidpunkt under många år, är det möjligt att analysera hur växterna reagerar på vårvädret under olika år och analysera långsiktiga förändringar som påverkas av ett förändrat klimat.
– De flesta som rör sig mycket utomhus brukar ändå spana efter tidiga vårtecken, som blåsippa och tussilago. Vi är glada att många av dem också vill vara medborgarforskare genom att rapportera sina fynd. De bidrar då till ny, vetenskapligt baserad kunskap om klimatförändringens effekter på våra växter, säger Mora Aronsson.
Klimatförändringar påverkar, men varje år är unikt
Klimatförändringarna påverkar både vårens ankomst och växtsäsongen som helhet, men varje år är unikt, så det är viktigt att fortsätta göra observationer över tid.
Under de tio år som Vårkollen i sin nuvarande form har genomförts, har flera av växterna på många platser startat mycket tidigare än vad som var normalt för 100–150 år sedan. Hur hur ser det då ut i år? Jo, mycket tyder på rekordtidiga vårtecken.
– Vårt prognosverktyg för björkarnas lövsprickning, som bygger på årets vårväder, tyder på att den just nu ligger runt hela 14 dagar före ett normalt år, säger Ola Langvall från SLU och samordnare för Svenska fenologinätverket.
– Därför har vi i år möjlighet att slå ett rekord i hur långt norrut vi ser vårtecken vid den här tiden på året, men då behöver vi ha in många rapporter från norra Sverige, inte minst från Jämtland, och Norr- och Västerbottens inland!
Vårkollen är en del av Naturens kalender, ett nationellt program för att övervaka växtsäsongens förändringar från första vårtecken till sista hösttecken. Resultaten används bland annat av skogs- och jordbrukare, biodlare och pollenallergiker som påverkas direkt av naturens skiftningar och behöver kunskap om hur den biologiska växtsäsongen förändras som en effekt av ett förändrat klimat.
Vårkollen tar enbart emot observationer under de två dagarna 30 april och 1 maj, så det gäller att rapportera direkt. Resultatet publiceras den 5 maj.