X Shore i samarbete med Etteplan för att bygga en Tesla för sjön
Hem TEKNIK X Shore i samarbete med Etteplan för att bygga en Tesla för sjön

X Shore i samarbete med Etteplan för att bygga en Tesla för sjön

Publicerat av: Redaktionen

 

X Shore i samarbete med Etteplan för att bygga en Tesla för sjön

När Zound industries-grundaren Konrad Bergström 2016 valde att satsa på elbåtar var hans dröm att bygga en Tesla för sjön. Bland annat genom samarbetet med teknikkonsultbolag Etteplan är man nu på god väg att göra sig ett namn i marina kretsar. 

Elfordon blir allt vanligare och tillverkas i större volymer. Något som även inneburit att komponenter för andra typer av elektrifiering börjat dyka upp på marknaden. Den svenska elbåtstillverkaren X Shore vill se en framtid där motorbåtsanvändandet inte sker på bekostnad av våra gemensamma havs- och sjömiljöer.

– På många ställen i världen har redan begränsningar på förbränningsmotorer i sjöar införts, något som i kombination med de teknologiska framsteg elbilsindustrin skapat kommer att öppna upp för en ny generations fritidsbåtar, säger Oscar Fors som är Chief Operating Officer på X Shore.

X Shore vill förändra sättet vi relaterar till fritidsbåtar genom att designa en ny båtupplevelse från kölen upp. Skrovet på företagets båtar är speciellt framtaget för eldrift med en egendesignad elektrisk drivlina och gränssnittet mellan användare och båt förenklas genom användande av det senaste inom digital teknik. 2019 inledde X Shore sitt samarbete med Etteplan som under de senaste månaderna dessutom utökats rejält. I dagsläget arbetar ett utvecklingsteam från Etteplan mer eller mindre integrerat i X Shores organisation för att möjliggöra ett effektivt samarbete.

– Etteplan har i nuläget projektledare och ingenjörer inom batteriteknik, elkonstruktion, mjukvara, mekanik, systemutveckling, testning och regulatorik involverade och när nya behov uppstår försöker vi hitta en så bra lösning som möjligt. Framöver ser X Shore bland annat behov av kompositexpertis och då ser vi till att tillgängliggöra den typen av expertis när den behövs, förklarar Peter Dahlberg som är Area Manager, SES Capital Region Sweden, på Etteplan.

Djup kompetens

Att X Shore är i absolut framkant gällande utvecklingen av elbåtar har, delvis oavsiktligt, tvingat företaget att bli experter i en mängd områden traditionella båtbyggare inte behöver bemästra.

– Traditionella båtproducenter använde standardiserade drivlinor från ett fåtal leverantörer. Vi har utvecklat vår egen drivlina, något som kräver en spetskompetens utöver vad som krävs för att designa och bygga båtar. Etteplans djupa kompetens inom områden som mekatronik, systemdesign, testning och projektledning ger oss på X Shore tillgång till kompetens vi inte har storlek eller behov av att ha internt, säger Oscar Fors.

De flesta fritidsbåtar används mindre än 50 timmar per år. De absolut vanligaste båtturerna är relativt korta och väl inom räckvidden för X Shores båtar, vilken är upp till 70 nautiska mil beroende på hastighet.

– Här finns stora likheter med bilar som också primärt används för kortare sträckor men är byggda för att klara långa distanser. Den förändring som sker inom bilismen kommer gradvis till sjön också, men vi kommer att se olika båtar för olika behov. Vi bygger inte båtar primärt för långa transporter till havs utan för soliga dagar i sjöar och innerskärgård, där användarna vill njuta av naturen både i stunden och i framtiden, förklarar Oscar Fors.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>