​Världsfattigdomsdagen – En kraftsamling för jobb!
Hem LIVSSTIL ​Världsfattigdomsdagen – En kraftsamling för jobb!

​Världsfattigdomsdagen – En kraftsamling för jobb!

Publicerat av: Redaktionen

Den internationella dagen för att besegra fattigdom har funnits i över 30 år.

Sedan dess har många hundra miljoner människor tagit sig ur fattigdomens värsta gissel.

Framstegen i många delar av världen är häpnadsväckande. Sedan millennieskiftet har antalet barn som dör före fem års ålder minskat med hälften. Bakom de siffrorna kan man ana en bättre tillvaro för hela familjen. Troligen har familjen fått bättre tillgång till mat, hälsovård och kanske har syskonskaran fått gå i skolan.

Vägen till ett bättre liv för människor i fattigdom stavas alltid arbete. Det behöver inte vara lönearbete i vanlig mening utan lika ofta en verksamhet som kan generera inkomster – en handelsträdgård, återvinning av plastflaskor eller kycklinguppfödning.

För att kunna komma igång med ett litet företag krävs minst tre saker – ett socialt sammanhang, kunskap, och lite pengar. Organisationen Hand in Hand har i över 15 år arbetat med fattiga, främst kvinnor, för att ge dem förutsättningar att komma ur sin fattigdom.

Självkänsla

​Världsfattigdomsdagen – En kraftsamling för jobb!En av nycklarna är att kombinera bildandet av självhjälpsgrupper, träning i företagande och tillgång till små lån. Den unika kombinationen har hittills förbättrat livet för mer än 16 miljoner fattiga människor, främst i Indien och östra Afrika. Genom att fokusera på kvinnors småföretagande förbättras tillvaron för hela familjen – barnen kan gå till skolan, de äter bättre och är mindre sjuka. När kvinnor börjar tjäna pengar ändras livet – både för familjen och för dem själva. Det stärker deras självkänsla, värdighet och möjlighet att delta i beslut, både i familjen och på bynivå.

Trots alla positiva siffror om minskningen av världsfattigdomen är det en kontinent som bromsar upp – Afrika, särskilt söder om Sahara. De närmaste 30 åren kommer Afrikas befolkning ha fördubblats, störst är ökningen av unga afrikaner. Fram till 2050 beräknas det finnas över 500 miljoner fler afrikaner under 24 år.

Den stora utmaningen är att försöka skapa försörjning för dessa miljoner nya afrikaner. Redan nu räknar Världsbanken med att det behövs en miljon nya jobb i månaden – bara för att hålla arbetslösheten på en stabil nivå. Det står helt klart att det krävs en gigantisk kraftsamling för att få fram fler jobb. Alla institutioner med utvecklingsuppdrag måste inrikta sin kraft på att skapa arbeten, stimulera och underlätta egenföretagande. Något att enas kring en dag som denna – 17 oktober.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>