pexels photo 8297040
Hem SÄKERHET 190 000 svenskar utsatta för virus och dataintrång i sitt arbete de senaste tolv månaderna

190 000 svenskar utsatta för virus och dataintrång i sitt arbete de senaste tolv månaderna

Publicerat av: Redaktionen

Enligt en ny undersökning med totalt 3514 arbetssysselsatta i Sverige, Norge och Danmark gjord på uppdrag av HP med Kantar Sifo i Sverige, Responsanalyse i Norge och Norstat i Danmark visar att enbart 1 av 10 svenskar (10%) är oroliga för att någon ska göra intrång i ens arbetsdator.

Samtidigt svarar 4% svenskar i arbete – alltså cirka 190 000 individer – att de blivit utsatta för virus eller drabbats av intrång i sin arbetsdator eller arbetstelefon de senaste tolv månaderna.

Våra nordiska grannländer visar högre siffor där 8% sysselsatta arbetare i Danmark svarar att de blivit utsatta respektive 6% i Norge.

Samtidigt som få svenskar oroar sig för intrång och att 190 000 nyligen blivit utsatta i sitt arbete, visar undersökningen att svenskar är mer noggranna när det kommer till att ta till förebyggande åtgärder för att hindra intrång jämfört med danska och norrmän i arbete. Bland annat är svenskar mer noggranna och uppdaterar virusprogram mer frekvent samt låter bli att ansluta till offentliga nätverk när de reser eller arbetar utanför kontoret i större utsträckning.

  • På frågan om hur ofta skjuter du upp en säkerhetsuppdatering till annan tidpunkt när din arbetsdator eller arbetstelefon föreslår det, svarar 38% svenskar ofta och ibland. Jämfört med 54% i Danmark och 26% i Νorge.
  • Huruvida du kopplar upp din arbetsdator eller arbetstelefon på offentligt nätverk för att komma åt arbetsapplikationer eller företagsnätverksservrar, vid till exempel resor, svarar 26% svenskar att de gör det medan 70% svarar aldrig. Dessa siffror är snarlika Danmarks, där 28% svarar ja och 69% aldrig. I Norge är det annorlunda. Där svarar hela 51% att de kopplat upp sig på offentligt nätverk och 34% svarar att de aldrig gjort det.

pexels photo 8297040– Att så många arbetssysselsatta blivit utsatta är inte svårt att tänka sig. Hybridarbetet har gjort det svårt för IT avdelningar att sätta upp säkerhetslösningar som omfattar hemmet och det är också relativt svårt för användaren att ställa om och tänka säkerhet från arbetsplatsen, när den inte har varit fast. Det som är positivt är att många svenskar generellt har bra kunskap om hur de ska agera för att inte utsätta sig. Till exempel att så få koppla upp sin arbetsdator på offentliga nätverk och att många också uppdaterar sin mjukvara tyder på att många uppvisar förståelse och bra omdöme, säger Jenny Gustavsson, säkerhetsexpert på HP i Sverige.

Mer fakta från den svenska undersökningen

  • Arbetssysselsatta svenskar mellan 50-64 år är den grupp som utsatts oftast. 6% svarar att de någon gång under de tolv senaste månaderna utsatts för virus eller intrång, jämfört med 4% i åldern 18-36 år och 3% i åldern 35-49 år.
  • Arbetssysselsatta svenskar i åldern 50-64 är också de som oroar sig mest för att få intrång – 12% svarar att de oroar sig i mycket och ganska stor utsträckning jämfört med 10% och 8% i gruppen 35-49 år respektive 18-36 år.
  • I Sverige uppger 37% att de använder sin privata arbetsdator eller arbetstelefon för att komma åt arbetsapplikationer eller företagsservrar medan 60% uppger att de aldrig gördet.

– Vi har blivit bättre på att skapa bättre beteenden genom att tidigt informera om digitala vanor i skola och på arbetsplatser, vilket kan tyda på att den något äldre målgruppen är mer utsatta och heller inte är lika medvetna om konsekvenserna av ett intrång. Samtidigt visar majoriteten av svenska sysselsatta uppmärksamhet och kunskap om säkerhetsrutiner, fortsätter Jenny Gustavsson.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>