8c241e4788b30fe1 800x800ar
Hem HÅLLBAR UTVECKLING Hållbarhetsarbetet kan förbättras med hjälp av it och telekom tror majoriteten av företagen

Hållbarhetsarbetet kan förbättras med hjälp av it och telekom tror majoriteten av företagen

Publicerat av: Redaktionen

Idag släpper Tele2 i samarbete med Kantar Sifo rapporten ”Det hållbara företagandet” där 400 ledande befattningshavare har fått svara på frågor om deras inställning till hållbarhetsarbete.

Undersökningen visar bland annat att 85 % av de tillfrågade ser it och telekom som en möjlighet för att minska miljöpåverkan, framförallt genom att minska resor och öka distansarbete.

Tele2 har i samarbete med Kantar Sifo frågat 400 chefer i små, medel och stora företag om deras syn på det egna hållbarhetsarbetet. Bland beslutsfattare i ledningsgruppen hos större företag upplever 97 % att hållbarhet är viktigt eller mycket viktigt för verksamheten. Även bland mindre företag ser vi en klar majoritet, då 73 % av dessa beslutfattare svarar att det är viktigt eller mycket viktigt.

Totalt sett är det fler än 84 % av de tillfrågade som anser att hållbarhetsarbetet har en stor inverkan på deras verksamhet. Undersökningen visar även att 44 % av alla företag anser att hållbarhetsfrågor är mycket viktigt för verksamheten och 93 %, av de tillfrågade hållbarhetcheferna, är övertygande om att kraven på hållbarhetsarbete kommer att öka de närmsta fem åren.  Bland övriga beslutsfattare i undersökningen är denna siffra 63 %.När undersökningen listar olika områden inom it och telekom anser 85% att något av de områdena kan bidra positivt till hållbarhetsarbetet i hög eller mycket utsträckning, framförallt när det gäller att minska resor och att distansarbeta, men även att genom teknik kunna effektivisera arbetsprocesserna.

b596005cd74d8fa4 800x800ar

Hållbarhetscheferna ser en högre potential i användandet av teknik än övriga respondenter. Inom exempelvis området Internet of Things, ser 65 % av hållbarhetscheferna positivt på möjligheterna, jämfört med 47 % av övrig ledning.

– För oss som operatör är det roligt att majoriteten av de tillfrågade ser it och telekom som ett viktigt verktyg i hållbarhetsarbetet, framförallt för att minska resandet och effektivisera processer, men vi operatörer måste bli ännu bättre på att förklara för våra kunder hur vi kan bidra. Vi ser också att trots att vi bara är i början av utrullningen av 5G, så ser 30 % potentialen i 5G som en teknik som kan bidra till att exempelvis förbruka mindre energi, säger Stefan Trampus, affärsområdeschef Tele2 Företag

Rapporten visar också att 49 % av hållbarhetscheferna anser att verksamhetens affärer har påverkats positivt av hållbarhetsarbetet. Bland övrig ledningsgrupp anser 37 % att hållbarhetsarbetet gett ökade affärer. 90 % av hållbarhetscheferna, på de större företagen, anser att hållbarhetsarbetet kan skapa tillväxt, men även 80 % inom övrig ledningsgrupp ser det som en positiv tillväxtmöjlighet.

8c241e4788b30fe1 800x800ar

Erik Wottrich, hållbarhetschef på Tele2

– Med resultatet från den här undersökningen är det tydligt att hållbarhet är en mycket viktig fråga för svenska företag, och att en klar majoritet av ledande befattningshavare också tror att hållbarhet kommer att bli viktigare under de kommande åren. Tele2 är Sveriges första klimatneutrala operatör i den egna verksamheten, det vill säga i både scope 1 och scope 2. Vår ambition är att vara ledande inom hållbarhet och vara ett självklart val som partner och leverantör för alla svenska företag som tar hållbarhet på allvar säger Erik Wottrich, hållbarhetschef på Tele2.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>