Det Göteborgsbaserade företaget avancerar till slutskedet i Deep Space Food Challenge med det innovativa cirkulära systemet AFCiS, framtaget inom företagets forskningsplattform TechMyc.
Genom att använda filamentös svamp och alger i ett slutet system strävar Mycorena efter resurseffektiv matproduktion som fungerar lika bra i rymden som på jorden.
Deep Space Food Challenge är en tävling koordinerad av NASA och den kanadensiska motsvarigheten CSA för att främja teknologier för resurseffektiv matproduktion lämplig för långvariga rymdresor.
Målet med tävlingen är att accelerera matinnovation och skapa matproduktionssystem som kräver minimala insatser och resurser samtidigt som de producerar näringsriktig, säker och välsmakande mat.
Teamet på Mycorena har skapat ett unikt cirkulärt system för att producera mykoprotein med hjälp av alger. Systemet kallas AFCiS, Algae-Fungi Circular Solution, och består av flera moduler såsom olika bioreaktorer och matproduktionsmoduler. De filamentösa svamparna växer i det innovativa systemet med hjälp av begränsade resurser, och den skördade biomassan 3D-printas sedan till önskad produkt.
Mycorena satsar på att utveckla hållbara matproduktionssystem och processer för att driva förändring i matsystemet och bidra med lösningar för att föda en växande befolkning. Tävlingen gör det möjligt för företaget att ta sin innovation till nästa nivå. Projektet leds av Kristina Karlsson, Head of R&D, och Carlos Nunez-Otero, TechMyc Manager.
Under flera faser av utmaningen visade teamet potentialen i teknologin genom att lämna in designförslag, testplaner och en videodemonstration av den nya matproduktionstekniken. Projekten som bäst uppfyllde prestandakriterierna gick vidare i tävlingen. Av över 300 lag från 32 länder finns det 11 finalister kvar. Mycorena är ett av endast två europeiska tävlande som tagit sig till finalen.
-De hårda förhållandena som råder under rymdresor ställer höga krav på matprodukter när det gäller näringsinnehåll men även matens förmåga att skapa en känsla av familjaritet och välbehag vid konsumtion är viktig. Att bli erkänd av NASA som en av finalisterna i DSFC är därför en otrolig bekräftelse både av vår tekniks resurseffektivitet och av mykoproteinets enastående potential som ingrediens i matprodukter, säger Dr Kristina Karlsson, Head of R&D på Mycorena.
-Att producera mat i rymden är otroligt utmanande, och det är spännande att se företag över hela världen arbeta med att utveckla innovativa matproduktionsmoduler för rymdresor. På Mycorena ville vi visa potentialen hos filamentös svamp och alger i ett cirkulärt system, och nu har vår lösning AFCiS validerats genom att gå till final i DSFC. Vi är väldigt stolta över vår prestation och de framtida möjligheterna med resurseffektiva system som vi är med och skapar, säger Dr Carlos Nunez-Otero, forskare och TechMyc Project Manager på Mycorena.
I mitten av mars inleddes det sista steget av tävlingen då Mycorena välkomnade en jury bestående av representanter från NASA till huvudkontoret MIND i Göteborg. Jurymedlemmarna introducerades till systemet både genom en teknisk presentation och en interaktiv demonstration. Vinnarna av Deep Space Food Challenge kommer att utses i april.