CSRD utmanande att möta, anser 4 av 5 ansvariga chefer
Hem HÅLLBARHETSRAPPORTERING CSRD: Utmanande att möta EU:s regelverk tycker 4 av 5 chefer

CSRD: Utmanande att möta EU:s regelverk tycker 4 av 5 chefer

Publicerat av: Redaktionen

Med EU:direktivet CSRD inleds en ny era för hållbarhetsrapportering. Fyra av fem ansvariga chefer anser att genomförandet blir en utmaning, visar en färsk rapport från Xledger. 

Svårigheten ligger framför allt i att skapa fungerande mätsystem. Och den största konsekvensen för företagen blir ökade kostnader, enligt rapporten.

Med de nya EU-kraven för hållbarhetsredovisning enligt CSRD, Corporate Sustainability Reporting Directive, ställs  tydligare och högre förväntningar på företagens insatser för en hållbar framtid. Att genomförandet kan bli tufft framgår tydligt av rapporten ”CSRD – så möter företagen de nya kraven” där affärsystemleverantören Xledger har frågat 200 ekonomi- och hållbarhetschefer på företag med över 250 anställda om deras syn på de nya kraven.

CSRD utmanande att möta, anser 4 av 5 ansvariga chefer

Thomas Falk, vd för Xledger

Rapporten visar att majoriteten av de ansvariga cheferna ser de nya hållbarhetskraven enligt CSRD som viktiga för att öka konkurrenskraften och stärka varumärket, samtidigt uppger hela fyra av fem att de blir ganska eller mycket utmanande att uppfylla dem.

Fler än hälften, 55  procent av ekonomicheferna och 56 procent av hållbarhetscheferna, känner i hög eller ganska hög grad stress över att möta det nya direktivet.

Utmanande att skapa mätsystem

En av de största utmaningarna med det nya EU-direktivet blir att skapa ett fungerande mätsystem. Det uppger 62 procent av ekonomicheferna och 43 procent av hållbarhetscheferna. Ungefär hälften av cheferna ser också en stor utmaning i att skapa ett effektivt sätt att samla in relevant data (55 procent av ekonomicheferna respektive 44 procent av hållbarhetscheferna).

Hållbarhetscheferna finner det i många fall utmanande att skapa den tydlighet som krävs internt vad gäller ansvaret för rapporteringen (43 procent) medand en stor del av ekonomicheferna utmanas av att samordna insamlingen av data längs hela leverantörskedjan (48 procent).

Vilket i sin tur är direkt kopplat till systemstödet.

– I takt med att kraven på redovisningen av hållbarhetsarbetet höjs, behöver företagen i allt högre grad kunna kräva mer av sitt affärssystem. Systemet måste klara redogörelse av hållbarhetsarbetet i detalj, exempelvis när det gäller transporter och förbrukning. Samtidigt behöver affärssystemet givetvis – även i framtiden – alltid vara tillgängligt och garantera säkerheten för alla data, säger Thomas Falk, vd för Xledger.

Ökar kostnaderna för företagen

Att CSRD kostar företagen pengar är både ekonomi- och hållbarhetscheferna överens om. På frågan vilka konsekvenser CSRD får för företagen var ”ökade kostnader” den markant största konsekvensen som angavs, i båda grupperna.

Därefter ansåg ekonomicheferna att företagen står inför följder som ”förändrad styrning av kontroll av data” (43,1 procent) och behov av ”intern kompetensutveckling” (41,5 procent). Även hållbarhetscheferna lyfte behovet av intern kompetensutveckling (35 procent). De rankade också behov av ”ökad digitalisering” relativt högt (37 procent).

Ur rapporten:
  • 68 % av ekonomicheferna anser att ökad konkurrenskraft är den viktigaste drivkraften för hållbarhetsarbetet
  • 61 % av hållbarhetscheferna anser att den främsta drivkraften med hållbarhetsarbetet är att stärka varumärket
  • 75 % av ekonomicheferna ser ökade kostnader som den största konsekvensen av CSRD
  • 55 % av ekonomicheferna och 56 % av hållbarhetscheferna känner i stor eller ganska stor grad stress över att möta det nya direktivet:

Rapporten bygger på kvantitativ datainsamling via webbintervjuer på uppdrag genom undersökningsföretaget Mantap i mars 2024. Målgrupp: CFO eller personer med ansvar för hållbarhetsarbete på företag med mer än 250 anställda.  

Xledger är ett molnbaserat affärssystem, utvecklat från grunden som en äkta SaaS-lösning. Plattformen automatiserar flertalet affärskritiska kärnprocesser på mer än 10 000 företag i olika branscher över hela världen. Företaget har kontor i Sverige, Norge, Finland, Storbritannien och USA.

 

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>