Atea rankas som ett av de främsta bolag inom CSR
Hem NYHETER Atea rankas som ett av de främsta bolag inom CSR

Atea rankas som ett av de främsta bolag inom CSR

Publicerat av: Redaktionen

Atea uppnår för tredje året i rad guldstatus av EcoVadis för sitt CSR-arbete och placerar sig i topp av 55 000 granskade företag i 155 länder.

Kriterierna som undersökts är miljö, mänskliga rättigheter och arbetsförhållanden, affärsetik och den egna leverantörskedjan.

Det är jätteroligt att Atea topprankas internationellt på det här sättet. Att vi dessutom höjer vår poängtotal från förra året visar att långsiktighet och kontinuerliga insatser ger resultat, säger Chiara Selvetti som är Hållbarhetschef på Atea Sverige.

Atea rankas som ett av de främsta bolag inom CSR

Till grund för EcoVadis-rankingen ligger Ateas kontinuerliga arbete med ISO-certifieringar, miljöpolicy, uppförandekod, hållbarhetsutbildningen, ramverk och standarder som används, och arbetet i den egna leverantörskedjan.

Utöver det koncerngemensamma CSR-arbetet driver Atea flera nationella projekt inom miljömässig och social hållbarhet som får stor effekt på lokalsamhället. 2018 drog Atea Sverige igång 100 %-klubben för att öka återtaget av it-produkter i svenska verksamheter. På ett år har fler än 380 kunder anslutit sig och jobbar nu aktivt för att hundra procent av deras it-utrustning ska återvinnas eller återanvändas.

– 100 %-klubben är en nödvändig motreaktion till slitochsläng-mentaliteten kring it och det glädjer oss att allt fler offentliga och privata verksamheter förstår effekten som deras it-användning får på miljön och klimatet om de inte jobbar aktivt med återtag, säger Chiara Selvetti.

Atea har samlat in använda it-produkter i mer än tio år genom sina Goitloop-tjänster och efterfrågan ökar kraftigt. Förra året samlade Ateas kontor i Sverige in sammanlagt 300 377 enheter tillsammans med sina kunder.

Ateas hållbarhetsarbete i Sverige

  • Atea utsågs 2018 till branschledare bland B2B-företag inom IT och teknik av Sustainable Brand Index, Nordens största varumärkesundersökning.
  • Varje år sammanställer Atea rapporten ”Atea Sustainability Focus” (ASF) som innehåller en rekommendation till den globala branschen kring vilken hållbarhetsaspekt som nordiska it-köpare anser bör prioriteras.
  • 100 %-klubben, ett nätverk för hundraprocentigt it-återtag där medlemmar får stöd och kunskap av Atea och varandra. Nominerades 2018 som enda privata initiativ till Årets Samhällsbyggare av tidningen Dagens Samhälle.
  • Ateas nya logistikcenter och kontor utanför Växjö står precis klart. Målet är att varje år samla in två miljoner använda enheter. Alla transporter som inte redan är fossilfria klimatkompenseras och 3000 kvm av taket på byggnaden täcks av solceller, vilket motsvarar hälften av verksamhetens energiförbrukning.
  • Atea vann Årets Samhällsengagemang 2018 i tävlingen Gyllene Hjulet med Game of Phones, en över 2 meter hög och 300 kg tung tron av gamla mobiltelefoner. Tronen användes för att väcka uppmärksamhet kring värdet som finns i gamla telefoner.
  • Atea håller, bland annat, seminarier om vikten av att återanvända it och om hållbara leverantörskedjor tillsammans med externa talare från exempelvis Microsoft, Dell, HP, RBA, Ikea, SKL Kommentus, Alfa Laval och Delegationen för cirkulär ekonomi.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>