Binas dans avslöjar var maten finns
Hem NYHETER Binas dans avslöjar var maten finns

Binas dans avslöjar var maten finns

Publicerat av: Redaktionen

Binas dans avslöjar var maten finns

Det vinnande bidraget i SAS Institutes Nordiska Hackaton 2020 blev ett system som automatiskt detekterar, tolkar och mappar bins kommunikationsdanser. Systemet är utvecklat av norska Amesto Nextbridge i samarbete med biodlarföretaget Bee Futures.

För ett otränat öga ser det kanske slumpmässigt ut, men biodlare har alltid förstått att binas intensiva surrande och rörelser när de kommer tillbaka till kupan har en mening, och forskare har ägnat stor kraft åt att tolka dem. Binas rörelser kallas Waggle Dance, och man har haft på känn att dansen berättar exempelvis var det finns mat. Men för att exakt kunna skilja ut och förstå binas rörelser krävs omfattande datainsamling och tolkning.

Amesto Nextbridge Norway har använt SAS Viya för att i realtid kunna filma, mappa och tolka dansen. Kameror har monterats inne i bikuporna. Det har visat sig att dansen på ett precist sätt talar om var det finns blommor att suga nektar ur. Bina kan ange både riktning och avstånd. Den insamlade informationen ges grafisk form och biodlaren får en kartbild i mobilen som visar var bina hämtar sin föda.

På det sättet kan biodlaren snabbt se om kuporna behöver flyttas och om det behöver planteras nya mer bi-vänliga växter.

Christophe Brod, som är grundare och vd för Bee Futures förklarar att binäringen har haft det motigt under många år. Bisamhällen dör. Problemen kan vara virus eller dåligt väder – men det största hotet är brist på föda.

  • Jordbrukslandskap där bara en typ av gröda odlas är ren öknen för insekterna. Här finns bara mat under en kort period när grödan blommar, men resten av tiden finns ingenting på kilometers avstånd. Inga insekter kan överleva på sådana platser. Med hjälp av tekniken kan vi nu förstå vad bina berättar för oss och dra lärdom av det. Det är otroligt viktigt att vi ökar mångfalden i odlingslandskapet, säger han.

Bin och maskiner

Amesto använder bin som levande sensorer och maskininlärning för att förstå hur ekosystemet är beskaffat på en plats. Genom tekniken går det att förstå hur man ska förbättra förutsättningarna för biodling. Friska bisamhällen är en av grundförutsättningarna för en sund livsmedelsproduktion, eftersom bin pollinerar 75 procent av all mat som produceras.

SAS Hackathon hölls för tredje året. Som vanligt handlade det om att utgå från åtminstone ett av FN:s 17 hållbarhetsmål.

Teamledare Kjetil Kalager på Amesto framhåller att projektet har bäring på inte mindre än åtta av dem:

Mål 2, att utrota hunger

Mål 8, att ge anständiga arbetsvillkor

Mål 9 hållbar industri och innovation

Mål 11, hållbara städer

Mål 12, hållbar konsumtion och produktion

Mål 13, att bekämpa klimatförändringarna

Mål 15, att främja ekosystem och biologisk mångfald

Mål 17, genomförande och globalt partnerskap.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>