BMW Group visar framtidens teknik
Hem ELEKTRONIK BMW Group visar framtidens teknik

BMW Group visar framtidens teknik

Publicerat av: Redaktionen

Bio på fyra hjul och magisk exteriörfärg när BMW Group visar framtidens teknik.

På CES 2022 visar BMW Group upp hur innovativ digital teknik kan göra körupplevelsen mer personlig och känslomässigt engagerande för kunderna.

Exempel på detta är de nya My Modes-lägena, som bland annat kan förvandla interiören till en privat biosalong samt konceptbilen BMW iX Flow som kan skifta exteriörfärg med ett knapptryck.

För första gången blir det världspremiär för en ny BMW-modell i samband med Consumer Electronics Show (CES) i Las Vegas, då BMW iX M60 presenteras. Men BMW Group presenterar också en rad nya innovationer, som möjliggörs med nya iDrive och BMW Operating System 8 och kommer låta kunderna skapa en mer intuitiv, känslomässig och naturlig upplevelse med sin BMW.

BMW Group visar framtidens teknikBland höjdpunkterna är de nya My Modes-lägena, där föraren kan förändra interiören med ett knapptryck eller röstkommando, och skapa en personlig körupplevelse genom ett omfattande samspel mellan fordonsinställningar, displayutseende, design, färger, ljus och ljud. På CES 2022 presenteras My Modes Expressive, Relax, Digital Art och Theatre, som blir tillgängliga under andra halvan av året.

Hemmabio på fyra hjul
Ett av My Modes-lägena är Theatre Mode, som kommer att finnas i framtidens lyxmodeller. Här förvandlas den bakre delen av interiören till en privat biosalong, komplett utrustad med avancerat surroundsystem, 5G-uppkoppling och en 31 tums panoramaskärm med ultra HD-upplösning. Skärmen är utrustad med smart TV-funktion och breder ut sig horisontellt över nästan hela interiören. Skärmens lutning, volym och format justeras genom pekmanövrering med hjälp av kontrollmenyn och säkerställer en komplett bioupplevelse med maximal komfort för alla.

I samband med att Theatre-läget aktiveras hissas skärmen ned från takpanelen till toner från den berömde filmmusikkompositören Hans Zimmer, som utvecklat de unika ljudupplevelserna för BMW:s elektriska modeller. Parallellt med detta rullas gardiner ned för bilens bakre rutor och ljuset i passagerarutrymmet dimmas ned. I miljön som skapas blir varje resa en hisnande bioupplevelse för baksätespassagerarna som kan vraka och välja filmer, serier och andra underhållningsprogram kostnadsfritt från Amazon Fire TV.

”Vi vet att den digitala upplevelsen blir allt viktigare för våra kunder. Med Theater Mode presenterar vi en banbrytande bioupplevelse som banar väg för framtidens underhållning i bilen”, säger Pieter Nota, styrelseledamot för BMW AG.

Byt exteriör med ett knapptryck
Under CES 2022 visar BMW Group upp BMW iX Flow med den banbrytande E Ink-tekniken. Detta är den första bilen i världen vars exteriörfärg kan ändras med ett knapptryck, helt enligt förarens preferenser.

”Digitala upplevelser kommer inte bara att vara begränsade till skärmar i framtiden. Det fysiska och det virtuella kommer sammankopplas mer och mer. Med BMW iX Flow bringar vi liv till bilens exteriör”, säger Frank Weber, styrelsemedlem, BMW AG.

De flytande färgförändringarna möjliggörs av en speciellt utvecklat ”skal”, skräddarsytt efter karossens konturer. Med hjälp av elektriska signaler och elektroforetisk teknik kan olika färgpigment frambringas på ytan, för att ändra till önskad färg. Den innovativa E Ink-tekniken öppnar upp för helt nya sätt att förändra fordonets utseende i linje med förarens preferenser, personlighet eller för ett specifikt ändamål. Det kan också bidra till att spara energi, genom att ändra färg efter väder och ta hänsyn till ljusa och mörka färgers olika förmågor att reflektera solljus och absorbera värmeenergi. Dessutom är tekniken extremt energisnål och har minimal påverkan på exempelvis räckvidden i det elektriska fordonet.

Fler höjdpunkter från BMW Group på CES 2022
My Modes Expressive och Relax: I Expressive-läget kännetecknas displayen av uttrycksfulla färger och abstrakta mönster tillsammans med okonventionellt ljud i interiören som speglar mer intensiv körning. I My Mode Relax ligger fokus på välbefinnande, harmoni och avkoppling. De grafiska displayerna är inspirerade av naturliga landskap tillsammans med harmonisk bakgrundsmusik.

Digital Art Mode: Här träder digital konst för första gånger in i bilsegmentet och erbjuder en extra exklusiv körupplevelse där föraren kan njuta av kultur i sin vardag. Den kinesiske multimediakonstnären Cao Fei, som redan har designat den 18:e BMW Art Car, ligger bakom Digital Art Mode, som kommer att ses för första gången i BMW iX M60.

IconicSounds Electric: BMW utvecklar särskilda ljudbilder för sina elbilar i samarbete med den berömda filmmusikskompositören Hans Zimmer. Resultatet är IconicSounds Electric, som presenteras på CES och blir tillgängliga i BMW i4 under första halvan av 2022 och i BMW iX under det andra halvåret. Ljuden ändras beroende på vilket My Modes-läge som valts, för att skapa unika och känslomässiga körupplevelser.

DIMENSIONS OF REAL – är en digital upplevelse som aktiverar flera sinnen, som visar upp potentialen i det digitala och presenterar en vision om framtiden samt ändrar sättet att se på en konceptbil.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>