Hem CONAPTO Conaptos datacenter blir certifierade med miljömärkningen Fossil Free Data

Conaptos datacenter blir certifierade med miljömärkningen Fossil Free Data

Publicerat av: Redaktionen

Conaptos datacenter blir certifierade med miljömärkningen Fossil Free Data 2

Från vänster Håkan Björklund, VD på Conapto och Patrik Öhlund, VD på Node Pole

[FOUNDER] I en digital värld är datacenter en viktig och elkrävande infrastruktur.

Men många datacenter drivs av fossila bränslen och idag förbrukar de lika mycket energi som flygindustrin gjorde innan coronapandemin. Det är dock möjligt att driva hållbara datacenter. Nu har Conaptos tre datacenter i Stockholm certifierats med den globala miljömärkningen Fossil Free Data. Det innebär att de möter strikta krav på att vara energieffektiva, ha låga koldioxidutsläpp och använda 100% förnybar el.

Digitaliseringen och en ökad användning av data ses ofta som klimatsmart, men då många av världens datacenter drivs av fossila bränslen så kan data därför ha en stor klimatpåverkan. I dagsläget står datalagring för drygt två procent av de globala koldioxidutsläppen och tre procent av världens energiförbrukning. Detta gör att datalagringens koldioxidutsläpp ligger i linje med den globala flygindustrin enligt vetenskapstidskriften Nature.

Vad miljöcertifieringen Fossil Free Data garanterar är att hållbarhetsarbete bedrivs på ett framgångsrikt sätt och att datacenter uppfyller strikta krav på effektiv energianvändning. När Conaptos datacenter nu certifieras med den globala miljömärkningen sänder det en tydlig signal på att vi hanterar våra kunders data på ett hållbart sätt, för vårt gemensamma klimat.

”Vi har jobbat väldigt fokuserat med vår hållbarhetsstrategi och målsättningen är tydlig, vi skall vara det hållbara alternativet inom datacenter colocation i Stockholm. Fossil Free Data-certifieringen är ytterligare ett bevis på att vi är på rätt spår och vi är väldigt stolta över att vara en av de första i Sverige som klarat den, säger Håkan Björklund, VD på Conapto”

”Vår certifiering av Conapto visar inte bara på Sveriges unika förutsättningar för hållbara datacenter utan även att Conapto visar vägen för klimatsmart dataanvändning. Detta är verkligen ett stort steg i rätt riktning och det är otroligt roligt att få certifiera Conapto med FFD”, säger Patrik Öhlund, VD på Node Pole.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>