Allt medan datamängderna växer ökar också antalet datacenter. Analytiker ser att datacenter kommer att bli nästa stora industri som måste ställa om till en hållbar leverans – men omställningen kommer att behöva börja med kundens krav och reflektion kring hur klimatsmart ens IT-drift faktiskt är.
Klimatfrågan ligger högre upp än någonsin på företags agendor och medan vissa branscher kommit långt i omställningen har många fortfarande en bit kvar att gå i sitt hållbarhetsarbete. Vi konsumerar bara fler och fler digitala verktyg och applikationer både som privatpersoner och företag vilket driver på behovet av säkra och klimatsmarta datacenter där data kan lagras. Med tanke på mängden energi som datacenter förbrukar måste leverantörer av dessa börja anamma en mer klimatsmart leverans. Det visar en ny rapport från analysföretaget Radar som tagits fram på uppdrag av colocationleverantören Conapto. En förutsättning för omställningen är att hårdare krav ställs från kunderna.
– Kundernas krav är den enskilt största drivkraften som kan få branschen att ställa om. Hållbarhetsfrågorna måste bli en verklig parameter i upphandlingen och inte bara en box man checkar av, säger Stefan Nilsson, marknadschef på Conapto.
Krav som säkrar hållbarhet
Som kund finns det ett antal frågor man bör ställa till sin leverantör för att få en bild av hur klimatsmart datacentret är. Man behöver ta reda på i vilken utsträckning datacentret använder förnybar energi, vad som händer med värmen som genereras i datacentret, huruvida det svenska klimatet nyttjas och hur modernt och energieffektivt datacentret är.
– Ett klimatsmart datacenter bör återanvända spillvärme för att värma upp exempelvis bostäder. En viktig faktor är också användningen av förnybar el. Under de senaste åren har över 50 procent av svensk elproduktion kommit från förnybara källor vilket ger goda förutsättningar för datacenter att uppnå en mer miljövänlig drift och på så sätt långsiktig hållbarhet.
Ska bli klimatneutrala 2020
Conapto firar tio år med 100 procent förnybar vindkraftsel i sina datacenter och samarbetar med lokala energiföretag kring värmeåtervinning och solenergi. Hållbarhetsarbetet är något man aktivt och kontinuerligt försöker förbättra och optimera, förklarar Stefan Nilsson.
– Vi jobbar ständigt med att energieffektivisera våra datacenter och har satt upp ett mål att vara helt klimatneutrala i början av 2020. Medvetenhet kring IT:s påverkan på miljön lämnar fortfarande en del att önska ur ett samhällsperspektiv – vilket även Radars rapport visar. Där vill vi ta vårt ansvar genom att ge kunder möjligheten att välja en leverantör av datacenter som är klimatsmart på riktigt.