Jens-Olejak_SouthPole_Stefan-Nilsson_Conapto-1
Hem CONAPTO Därför väljer Conapto att bli Sveriges första klimatneutrala colocationleverantör

Därför väljer Conapto att bli Sveriges första klimatneutrala colocationleverantör

Publicerat av: Redaktionen

Energiförbrukande datacenter är en allt större miljöbov – och IT-industrin har nyligen gått om flygindustrin i hur stort klimatavtryck användningen efterlämnar.

Men i takt med en ökad medvetenhet kring miljöfrågor i världen lägger allt fler företag mer fokus på sitt hållbarhetsarbete i hela sin värdekedja

– så även leverantörer. Nu väljer colocationleverantören Conapto att bli helt klimatneutralt.

– Vi tar dessa frågor på fullaste allvar och vill att våra kunder ser oss som en del i deras eget hållbarhetsarbete, säger Stefan Nilsson, marknadschef på Conapto.

Därför väljer Conapto att bli Sveriges första klimatneutrala colocationleverantör

Varje gång man loggar in på sin internetbank, streamar en film eller gör en internetsökning så startar en energikrävande process i det datacenter som används för att leverera tjänsten. Och antalet tjänster som flyttar in på internet blir allt fler. Fortsätter utvecklingen i samma takt kan datacenterindustrin komma att stå för runt 20 procent av elförbrukningen och 5,5 procent av koldioxidutsläppen inom en tioårsperiod.

Därför väljer Conapto att bli Sveriges första klimatneutrala colocationleverantörSamtidigt blir hållbarhet ett allt viktigare konkurrensmedel – och många företag gör ansträngningar för att bättra sig. Ett led i detta är att välja underleverantörer som bidrar till en genomtänkt hållbarhetsstrategi. Colocationleverantören Conapto har därför valt att certifiera sig som ett klimatneutralt företag och är sedan 2019 Sveriges första klimatneutrala leverantör av datacenter/colocation. I praktiken innebär det att hela verksamheten genomsyras av ett hållbarhetstänk.

Här ingår flera åtgärder. Bland annat att enbart driva anläggningarna med förnybar energi, ta tillvara på överskottsvärmen som genereras, tillämpa återbruk och lifecycle management av hårdvaran, skapa åtgärdsplaner och göra andra klimatinvesteringar som leder till att man i slutändan har en nettoeffekt på klimatet som är noll.

Samarbetar med specialister

Conapto har valt att arbeta med South Pole Sweden AB som är specialister på klimatrådgivning, klimatberäkningar och klimatinvesteringar.

”Vi har mer än 1000 kunder i över 20 länder men det här är första gången vi samarbetar med en datacenterleverantör. IT-branschen gör ett stort avtryck på miljön och det är viktigt att kartlägga den påverkan man har. Genom att bli klimatneutrala har Conapto gått i bräschen i sin bransch och vi hoppas att fler följer deras exempel,” säger Jens Olejak, VD på South Pole Sweden.

Certifieringen för hållbar leverans som Conapto uppnått är ett stort steg i det övergripande arbetet.

”Vi är oerhört stolta över att vi nu tagit vårt hållbarhetsarbete till en ny nivå. Den här certifieringen är en viktig del i det arbete vi redan gör med förnybar vindkraftsel, värmeåtervinning, ISO 14001 samt återbruk och lifecycle management. Det är ett kvitto på att vi tar ansvar för klimatfrågan och att våra kunder kan lita på att vi kan vara en del även i deras hållbarhetsarbete genom att tillsammans göra klimatsmarta val,” avslutar Stefan Nilsson, marknadschef på Conapto.

Vill du läsa mer? Ladda ner guiden: Så skapar du en hållbar IT-drift!

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>