Ny teknik i robotgräsklipparen ger plats för det vilda i gräsmattan
Hem TEKNIK En ny teknik i robotgräsklipparen ger plats för det vilda i gräsmattan

En ny teknik i robotgräsklipparen ger plats för det vilda i gräsmattan

Publicerat av: Redaktionen

Med Husqvarnas nya teknik för robotgräsklippare, Automower® Intelligent Mapping, öppnas nya möjligheter för ökad biologisk mångfald med mer varierade gräsmattor. 

Via Connect-appen kan virtuella zoner skapas som låter gräs och blommor växa vilt på vissa ställen medan andra delar av gräsmattan klipps som vanligt.

Husqvarna fortsätter sin utveckling inom smart trädgårdsskötsel. Nu lanseras ny teknik som skapar en mer varierad och skräddarsydd gräsmatta. Med Automower® Intelligent Mapping – AIM, kan gräset klippas olika högt, under varierade tider, på olika delar av gräsmattan. På så vis kan blommor växa vilt på utvalda platser, samtidigt som resten av gräsmattan förblir perfekt klippt. En nysådd yta kan lämnas oklippt tills gräset börjar växa och skuggiga områden kan klippas mer sällan.

Skapa virtuella zoner i appen

Ny teknik i robotgräsklipparen ger plats för det vilda i gräsmattanAlla inställningar sker via Automower ® Connect-appen och med hjälp av AIM skapar Husqvarnas robotgräsklippare en virtuell karta över gräsmattan, där också de fysiska begränsnings- och guidekablarna syns.

I appens karta markerar man sedan önskade klippzoner och vilken tid, dag och klipphöjd som önskas. De zoner som skapas i appen behöver alltså inga fysiska avgränsningar. Det går snabbt att ändra zoner, även under pågående klippning.

Trädgårdar viktiga för den biologiska mångfalden
Att ha en delvis vildvuxen gräsmatta är inte bara visuellt tilltalande, det är också bra för den biologiska mångfalden. Grönytor i städer och förorter kan spela en viktig roll för att ge inhemska insekter, djur och växtarter plats. De kan få en bra miljö att leva i om man till exempel låter gräset växa i varierad höjd i olika delar av trädgården.

– Ingen gräsmatta är den andra lik, och vi ser att våra kunder vill anpassa sin klippning efter sina egna önskningar och efter säsong. Många vill också förvilda vissa delar av trädgården samtidigt som de vill ha en perfekt klippt gräsmatta på resten av ytan. Genom AIM blir skötseln av gräsmattan mer flexibel och möjligheterna att skapa biologisk mångfald i trädgården blir ännu större, säger Karolina Zenk, marknadschef på Husqvarna.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>