Så ska svensk greentech gå på export
Hem TEKNIK Så ska svensk greentech gå på export

Så ska svensk greentech gå på export

Publicerat av: Redaktionen

Svensk miljöteknik har stor potential utomlands.

Dock kan expansion till nya marknader innebära en betydande ekonomisk risk för många bolag.

– Riktade insatser, där statliga aktörer och privat näringsliv samverkar, är helt avgörande för att företag ska kunna satsa på export, säger Stefan Blom, försäljningsdirektör på Regin.

I Sverige finns många företag som ligger långt fram i utvecklingen av lösningar inom miljöteknik, vilka kan ge stora positiva effekter i delar av världen med hög klimatpåverkan. En ökad export innebär därmed inte endast affärer och ökad konkurrenskraft för Sverige utan även en möjlighet att bidra till en mer hållbar värld.
– Vi var tidigt ute med att spara energi i fastigheter. Idag ser vi att det inte bara är bra för ekonomin utan också är en viktig del av vårt hållbarhetsarbete, säger Stefan Blom.

Främja export

Exportverksamheten står för drygt 70 procent av Regins totala omsättning.Tillsammans med bland andra Krister Nilsson (S), statssekreterare för utrikeshandelsministern, medverkar nu Regin i en panel för att diskutera exportfrämjande insatser.

– För Regin är det viktigt att agera förebild, dela med oss av erfarenheter och lyfta de kärnfrågor som vi anser är viktiga

för att främja export. Tillväxtföretagen är viktiga för Sveriges ekonomi och behöver draghjälp av större bolag. Ett framgångsrikt koncept är att skapa företagsgrupperingar tillsammans med staten som driver gemensamma intressen, även om varje organisation agerar självständigt rent kommersiellt, säger Stefan Blom.

 

Samarbete stat och privat

Så ska svensk greentech gå på export

Enligt Stefan Blom krävs samarbete och nätverkande mellan statliga aktörer och privat näringsliv, både på hemmaplan och i det land företaget vill sälja till, för att nå framgång.

– Att aktörer som Energimyndigheten lyfter branschen utomlands är otroligt viktigt. Tillsammans visar vi vår kompetens inom hållbarhetsområdet, vilket är en stark konkurrensfördel på en global marknad, säger Stefan Blom.

Paneldiskussionen arrangeras av branschorganisationen Teknikföretagen och äger rum i Stockholm, fredagen den 22 november. 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>