Ny studie visar: Så stor skillnad gör det att sänka temperaturen hemma en grad
Hem STUDIER Ny studie visar: Så stor skillnad gör det att sänka temperaturen hemma en grad

Ny studie visar: Så stor skillnad gör det att sänka temperaturen hemma en grad

Publicerat av: Redaktionen

Svenskarna är bland världens största energikonsumenter och enligt Energimyndigheten går hela 80 procent av energiförbrukningen i våra hem till uppvärmning.

Enligt en ny studie av det digitala energibolaget Tibber skulle koldioxidutsläppen från detta kunna minska med 209 000 ton per månad – om alla villaägare sänker inomhustemperaturen med en enda grad.

Ny studie visar: Så stor skillnad gör det att sänka temperaturen hemma en grad

I den nya studien har Tibber undersökt uppvärmningen av svenska hem och hur mycket det genomsnittliga hushållet kan spara genom att bara göra små justeringar. För individens del innebär en grads sänkning av temperaturen i hemmet en besparing på 111 kWh i månaden, vilket motsvarar 133 kr mindre på elräkningen. Om alla villaägare i Sverige gjorde detta däremot skulle det innebära en minskning på 220 miljoner kWh – vilket kan översättas till 84 600 resor tur och retur till Thailand.

– Resultatet från vår studie är ett tydligt exempel på att många bäckar faktiskt gör en stor å. Att sänka värmen hemma en grad känns knappt, men det ger en billigare elräkning och gör stor skillnad för våra totala utsläpp, säger Edgeir Vårdal Aksnes, grundare och VD på Tibber.

Studiens resultat i korthet: 

  • Den vanligaste inomhustemperaturen i svenska hushåll är mellan 21 och 23 grader, varav 22 är den vanligaste.
  • Det genomsnittliga hushållet kan spara 111 kWh per månad genom att sänka temperaturen en grad. Detta skulle spara cirka 133 SEK per månad eller 1 596 kr på ett år, enligt beräkningar baserade på Tibbers data.
  • Om villaägare i Sverige skulle sänka värmen en grad under en månad, skulle det motsvara en minskning med 220 miljoner kWh, vilket motsvarar en minskning av 209 000 ton CO2-utsläpp, vilket motsvarar 84 600 resor tur och retur till Thailand.

Om studien: 

Resultaten är baserade på användardata och statistik från mer än 1200 hushåll med Air2Air-värmepumpar. 
Referenser och siffror:
Zeromission, 2019,  utsläppsberäkningar från https://zeromission.myclimate.org/en/portfolios?calculation_id=2768657
Beräkningarna bygger på SCBs uppgifter om 2 miljoner villor i Sverige och besparingen på 111 kwh.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>