Flox Robotics tar nästa steg mot AI-styrda, autonoma drönare
Hem TEKNIK Flox Robotics tar nästa steg mot AI-styrda, autonoma drönare

Flox Robotics tar nästa steg mot AI-styrda, autonoma drönare

Publicerat av: Redaktionen

Flox Robotics, utvecklare av AI-utrustade, autonoma drönare som skyddar odlingar från vilda djur, har nått en ny milstolpe genom förvärvet av Fly CC 3.0, en drönarmjukvara som tidigare tillhörde FlyPulse AB.

Flox, som är en del av Sting Incubate, är nu på god väg att lansera sin autonoma drönarlösning under hösten 2021.

Sara Nozkova, VD på Flox:
“Förvärvet innebär att vi kan korta ner tiden för vår mjukvaruutveckling dramatiskt då vi fortsätter bygga på det jobb FlyPulse startade redan 2017. Vi kommer dessutom checka av viktiga legala förutsättningar för att kunna ta nästa steg och skala upp. Flox kommer snart kunna hantera multipla, automatiserade drönarflottor, utanför ’visual line of sight (BVLOS)’, vid flera lantbruk och odlingar. Detta gör att vi kan skala upp kapaciteten och möta behovet från vår växande kundbas.”

Flox Robotics tar nästa steg mot AI-styrda, autonoma drönareUnder de senaste tre åren har Fly CC 3.0 varit en del av FlyPulse AB, ett av världens allra första drönarföretag som gick i konkurs tidigare under 2021. Fly CC 3.0 har använts i en rad olika sammanhang, såsom flygplatsövervakning och flygande defibrillatorer, både i Sverige och flera afrikanska länder. Flox kommer, genom att addera mjukvaran till deras nuvarande system, kunna nyttja den utökade säkerheten för att erhålla flygtillstånd för BVLOS i Europa och USA.

Flox har sitt ursprung från KTH och grundades i december 2020. Företaget, först i världen av sitt slag, är nu redo för en officiell lansering under hösten till utvalda lantbrukare och landägare i Europa och USA.

Intresset för drönare som lösning på vilddjursproblematik vid odlingar är stort och analytiker förutspår att drönarlösningar för jordbruk kommer att växa med 30% årligen till 2026, upp mot en andel på ~15% av den 30 miljarder GBP3 stora drönarmarknaden år 2026. Flox lösningar testas just nu av svenska och norska nationella tågbolag i samarbete med SLU, Sveriges Lantrbuksuniversitet, för att undvika tågkollisioner med vilda djur.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>