Missad chans att göra investeringsstödet mer socialt träffsäkert
Hem INFRASTRUKTUR Missad chans att göra investeringsstödet mer socialt träffsäkert

Missad chans att göra investeringsstödet mer socialt träffsäkert

Publicerat av: Redaktionen

Regeringen beslutade i dag om förändringar i förordningen om investeringsstöd för byggande av hyresbostäder.

Som villkor för stöd ska hyresvärden vika minst 12,5 procent av det antal bostäder som stöd utbetalas för åt unga vuxna eller hushåll i en socialt utsatt situation som behöver en boendeinsats enligt socialtjänstlagen.

Kommuner ges möjlighet att själva välja fördelning mellan dessa grupper. Det utgör en förbättring i förhållande till dagens förordning, men regeringen missar en viktig chans att förbättra den sociala bostadspolitiken, menar Fastighetsägarna.

Missad chans att göra investeringsstödet mer socialt träffsäkert

– En framträdande kritik mot investeringsstödet har handlat om dess bristande sociala träffsäkerhet. Med januariavtalet fick regeringen en möjlighet att justera stödet så att det blir ett mer användbart verktyg för att möta behoven hos de mest utsatta på bostadsmarknaden. Den missar de delvis när de i praktiken ställer de mest utsattas behov mot unga, säger Martin Lindvall, samhällspolitisk chef hos Fastighetsägarna Sverige.

Att skapa lokal valfrihet kan förefalla sympatiskt. Kommuner kan bättre än staten identifiera de lokala behoven. Men de mest utsatta är inte en röststark grupp och särskilda insatser för unga är något som partier gärna vill kommunicera till sina lokala väljare. Risken är därför stor att många kommuner kommer att prioritera unga vuxna framför personer med en svagare ställning på bostadsmarknaden. Det hade varit bättre om staten enbart knöt stödet till ett villkor om sociala kontrakt till kommunerna.

– Det kan vara svårt för många unga att etablera sig på bostadsmarknaden i storstäderna och flera bostadsföretag jobbar därför redan med särskilda ungdomssatsningar och förturer. Unga är emellertid inte en homogen grupp och flertalet kommer att efter bara några år vara väl etablerade på bostadsmarknaden. Det är inte självklart att i dag betrakta unga som en särskilt utsatt grupp, i synnerhet inte relativt andra grupper med en svag ställning på bostadsmarknaden, säger Martin Lindvall.

Bortsett från den missade möjligheten att förbättra stödets sociala träffsäkerhet erbjuder den nya förordningen steg i rätt riktning. Ett ensidigt fokus på mindre lägenheter slopas för att medge en större blandning och att större hänsyn kan tas till vad som faktiskt efterfrågas på marknaden. För en bättre spridning mellan storstad och övriga delar av landet kommer stödet även att fördelas ur två olika potter.

– Vi ser hellre att bostadsbyggande uppmuntras på andra sätt än med byggsubventioner, men om investeringsstödet används är det viktigt att det är utformat på rätt sätt. Ryckighet och osäkerhet behöver undvikas och stödet måste vara användbart och tillgängligt i hela landet. Möjligen borde regeringen ha övervägt fler potter än två för att medge en större spridning, säger Martin Lindvall.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>