Auto Draft
Hem HP Kriget mot plast och miljöförstöring hur företags sociala ansvarstagande kan bidra

Kriget mot plast och miljöförstöring hur företags sociala ansvarstagande kan bidra

Publicerat av: Redaktionen

2018 blev den globala användningen av plast och dess inverkan på miljön ett ledande diskussionsämne.

Auto Draft

Vi tillverkar nästan 300 miljoner ton plast varje år, och hälften är för engångsbruk.

Plastpåsar, varav 500 miljarder förbrukas per år i hela världen, används i genomsnitt 15 minuter (1). Plastprodukter ingår i vårt dagliga liv, och deras låga pris och mångsidighet gör dem till en värdefull resurs, men deras inverkan på miljön är ett växande bekymmer. Tråkigt nog dumpas varje år åtta miljoner ton plast i havet.

Detta belystes på ett dramatiskt sätt nyligen när en spermacetival spolades upp på en strand i södra Spanien med nästan 30 kg avfall i magen (2). Djurets död fick myndigheten i regionen Murcia att starta en snabb uppstädning av stränderna, men det krävs ett mer proaktivt angreppssätt för att uppmuntra till verklig ekologisk omställning. Lyckligtvis har vi i år sett förnyade ansträngningar från Europeiska unionen för att ta itu med hållbarhetsfrågorna. I januari presenterade EU planer på ett krig mot plast och lovade att se till att alla förpackningar i EU är återanvändbara eller återvinningsbara år 2030 (3). Siktet är inställt på sådant som sugrör, hämtmatsförpackningar, kaffemuggar och ej nedbrytbara plastflaskor. Skatt på engångsplast har också aviserats som ett sätt att få ner användningen.

Högsta prioritet att eliminera plast

Även Storbritannien är inställt på att slå ner på plasten, trots det planerade  utträdet från EU. I januari tillkännagav dåvarande premiärministern Theresa May en 25-års miljöplan för att få bort sådant plastavfall som kan undvikas senast slutet av 2042 (4). Uppenbarligen är det nu som vi måste agera, och det känns betryggande att prat följs av handling.

Frans Timmermans, Europeiska kommissionens första vice ordförande, har sagt att Bryssels högsta prioritet är att eliminera plast som det tar fem minuter att tillverka, men 500 år att bryta ner.
– Om vi inte gör något åt detta så kommer vi om 50 år att ha mer plast än fisk i haven, säger han.
– Vi har alla sett bilderna, vare sig du har tittat på Blue Planet eller du har sett stränderna i Asien efter en storm.

Akuta insatser

Timmermans tillade att undervisning om plast borde ha prioritet. Han nämnde sina egna barn som exempel på framtida konsumenter som lätt kan inse skillnaden mellan att använda icke-återvinningsbara plastsugrör och papperssugrör (5).

I många fall behövs det mer akuta insatser för att minska miljöförsämringen. I Haiti fanns det till exempel inte något slags återanvändning eller infrastruktur för avfallshantering före den förödande jordbävningen 2010. Nu är landets avfallsproblem värre än någonsin tidigare (6). Vanligtvis bränns plast, vilket skapar en obehaglig lukt och släpper ut skadliga giftämnen i luften. Sedan tillkommer allt skräp som slängs på gatorna och spolas ner på stränderna och i havet vid varje regnväder. Haitis plastproblem handlar inte bara om miljön. Det skapar hälsoproblem och leder till att utländska investeringar uteblir. Dessutom är gator fulla av avfall knappast något som lockar turister.

 

Myndigheter och privatpersoner kan givetvis inte ta jättekliv framåt på egen hand. Det krävs insatser från företag, särskilt storföretag, för att åvägabringa gynnsamma sociala och miljömässiga förbättringar. HP är, i partnerskap med Thread International och First Mile Coalition (7), ett av de företag som har anammat socialt ansvarstagande för företag. I juni 2017 kunde företaget presentera Original HP-bläckpatroner, gjorda av plast som återvunnits i Haiti. HP köper återvunnen plast som samlats in i Haiti, vilket ger inkomster åt befolkningen och ger oss hållbara bläckpatroner. Haiti har blivit en värdefull startpunkt i försörjningskedjan. Samtidigt hindras plast från att hamna i Karibiska havet.
– HP har förbundit sig i årtionden att ordna materialförsörjningen på ett ansvarsfullt sätt och att behandla alla arbetare med respekt, säger Stuart Pann, HPs högsta chef för försörjningskedjan.
– Vårt arbete i Haiti gör att vi kan nå de utsatta flasksamlarna på Haiti och göra deras plast till ett led i vår försörjningskedja – vilket skapar ekonomiska möjligheter och bättre livskvalitet för deras familjer.

Kriget mot plast blir långt

Rosette Altidor, ägare av ett haitiskt insamlingscenter, förklarar att progrmmet har gett henne en inkomst som hon kan försörja sin familj på.
– Arbetet som [Thread och] HP gör hjälper mig att skicka barnen till skolan och hjälper mig att betala för min bostad, säger hon.
– Det motiverat mig att motivera andra att också samla plast. Alla kan tjäna på skräpinsamling i Haiti.

HPs engagemang för Haiti komplementeras av programmet Planet Partners, ett program som ger kunderna möjlighet att skicka tillbaka och återanvända HPs bläckpatroner, HPs LaserJet-kassetter och tonerkassetter från Samsung. Kriget mot plasten kommer otvivelaktigt att bli en lång och kämpig kampanj, men om fler storföretag tar efter HPs exempel finns det hopp.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>