Hur energisektorn kan säkra driften och ett fungerande samhälle
Hem INFRASTRUKTUR Hur energisektorn kan säkra driften och ett fungerande samhälle

Hur energisektorn kan säkra driften och ett fungerande samhälle

Publicerat av: Redaktionen

Hur energisektorn kan säkra driften och ett fungerande samhälle

Med alltmer frekventa och aggressiva cyberattacker är sårbarheter i IT-arkitektur en allvarlig risk idag.

Särskilt energisektorn är en måltavla, vilket gör uppgraderad cybersäkerhet till en fråga inte bara om att säkra produktion och affärsvärde, utan också till ett nationellt intresse för att hålla igång samhället – och därmed trygga människors vardag.

Cybersäkerhet i kritisk infrastruktur – en fråga av nationellt intresse

Verksamheter inom kritisk infrastruktur är avgörande för vårt samhälle eftersom de tillhandahåller viktiga tjänster såsom el, telekommunikation, transport, vatten etc. Dessa tjänster kan vi inte vara utan eller åtminstone så skulle en störning göra livet svårt och till och med påverka vår nationella säkerhet. Därför är dedikerat arbete med konsekventa cybersäkerhetsåtgärder inom denna sektor inte bara intressant för verksamheterna som sådana – utan också en fråga av nationellt intresse.

Undvik cyberattacker – säkra driften och ett fungerande samhälle

Cyberattacker riktade mot energibolag blir mer och mer frekventa – och resultaten kan vara förödande. En allvarlig cyberattack på styrsystemen kan resultera i att all ström som energibolaget vanligtvis tillhandahåller stängs av. Och utan ström så fungerar förstås få saker i dagens samhälle. För att inte skadas av en cyberattack krävs dels ett konsekvent och strukturerat arbete med cybersäkerhet, dels att avancerade cybersäkerhetslösningar med hög assurans implementeras.

Skapa säkerhetsinsikt – säkra driften och ett fungerande samhälle

För att skapa insikt om cybersäkerhet är datahantering och övervakning av säkerhetsloggar ofta nyckelinformation. Genom att övervaka inloggningar, misslyckade inloggningsförsök, transaktioner, USB-användning etc, kan effektiva förebyggande åtgärder kartläggas – och vid behov även införas omedelbart. En annan viktig input är att göra en risk- och säkerhetsanalys. Baserat på denna analys kan du utvärdera kraven för att se till att rätt säkerhetsnivå definieras enligt de identifierade utmaningarna.

I vårt kundcase ”Stort energiföretag säkrar sin drift med Advenica” kan du läsa hur lösningar från Advenica ökade beredskapen mot hot. Läs och lär dig mer om:

  • Hur du skyddar ICS- och SCADA-system
  • Hur du eliminerar risken för dataläckage och manipulation
  • Hur du minskar hoten vid fjärråtkomst
  • Ny strikt lagstiftning som kräver uppgradering av säkerheten

Av Advenica

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>