HANZAs affärsmodell bekräftad i hållbarhetsstudie från KTH
Hem STUDIER HANZAs affärsmodell bekräftad i hållbarhetsstudie från Kungliga Tekniska Högskolan (KTH)

HANZAs affärsmodell bekräftad i hållbarhetsstudie från Kungliga Tekniska Högskolan (KTH)

Publicerat av: Redaktionen

Svenska företag outsourcar fortfarande stora delar av sin tillverkning till lågkostnadsländer, med potentiellt stora negativa konsekvenser för miljön och inom sociala områden.

Ett examensarbete från Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) visar att inte bara miljön påverkas positivt då svenska företag flyttar hem sin produktion, utan det finns en rad andra fördelar.

Som exempel presenteras kontraktstillverkaren HANZAs affärsmodell med marknadsnära produktion.

HANZA Holding AB, noterat på Nasdaq Stockholm, erbjuder komplett tillverkning i lokala fabrikskluster, vilket ger flera fördelar såsom lägre kostnader, högre flexibilitet och minskad sårbarhet i leverantörskedjan. Modellen ger också kortare och färre frakter, vilket är gynnsamt för miljön. Examensarbetet som nu publicerats använder erfarenheter från HANZAs kunder, produktbolagen, och resultatet bekräftar en mängd positiva effekter vid hemtagning av produktion.

HANZAs affärsmodell bekräftad i hållbarhetsstudie från KTH

Erik Stenfors

”När företag historiskt flyttat hem produktion från exempelvis Kina, har det främst skett på grund av kvalitetsbrister. På senare tid har allt fler produktbolag upptäckt att hemtagning av produktion också kan vara ekonomiskt lönsamt”, säger Valeria Bracamonte, som utfört examensarbetet på KTH. ”Men den stora vinsten tillfaller sociala aspekter och miljön, genom minskad risk för undermåliga arbetsförhållanden och lägre koldioxidutsläpp. Till exempel leder tillverkning av stålkomponenter i Kina i stället för Sverige till omkring 25% högre koldioxidekvivalenter (CO2 eq) och 25 gånger mer växthusgasutsläpp från transporter.”

Examensarbetet går igenom och bekräftar hur HANZAs klusterstrategi bidrar till olika mätbara fördelar.

”Detta är en viktig och intressant studie som kommer att öka medvetenheten om fördelar med så kallad backsourcing. Industribolag vill naturligtvis bidra till en bättre miljö, men samtidigt är tillverkningskostnaden en viktig parameter för bolagets möjlighet att utvecklas. Studien visar att det inte behöver vara ett motsatsförhållande”, säger Erik Stenfors, vd HANZA.

”I vårt tillverkningskluster i Värmland har vi sett i praktiken hur vi kan erbjuda både låga tillverkningskostnader och låga utsläpp, något vi är mycket stolta över. Genom hållbarhetsstudien får vi nya verktyg som kan användas för att ytterligare stärka våra insatser för klimatet.”

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>