Innovativt hitch-system ökar effektivitet och säkerhet för svenska bönder
Hem MILJÖ Innovativt hitch-system ökar effektivitet och säkerhet för svenska bönder

Innovativt hitch-system ökar effektivitet och säkerhet för svenska bönder

Publicerat av: Redaktionen

Danska SIWI Machines har utvecklat ett hitch-system för bönder, som möjliggör byte av trailer på under 30 sekunder direkt från traktorhytten.

När behovet av en person mellan maskinerna försvinner så ökar säkerheten, man spar tid och bemanning samt att CO2-avtrycket från jordbruket reduceras. Nu planerar SIWI att växa i Sverige.

SIWI, en dansk föregångare inom Combi-Hitch teknik sätter fokus på att expandera i Sverige med en vision om att förändra svenska bönders arbetsvillkor. Företaget har redan kunder och söker nu en återförsäljare för den svenska marknaden.

Med SIWIs teknik förkortas tiden för jobbet från flera minuter ner till endast sekunder och föraren kan sitta kvar i traktorhytten. Säkerheten förstärks eftersom det är ett helautomatiskt dragsystem där man kan backa och lyfta upp ett redskap utan att överhuvudtaget behöva lämna traktorn.

Innovativt hitch-system ökar effektivitet och säkerhet för svenska bönder

Steen N Jensen, försäljnings- och marknadschef SIWI

– På SIWI Machines märker vi ett växande intresse bland svenska lantbrukare och ser fram emot möjligheten att avsätta större resurser till Sverige. Vi bedömer att den svenska marknaden har stor potential. Att koppla ihop en kombination av många olika traktorredskap kan vara ansträngande om det sker ofta. Vi tror att SIWI Combi-Hitch innebär en positiv förändring för svenska lantbrukare, därför söker vi nu en etablerad svensk återförsäljare, säger Steen N. Jensen, försäljnings- och marknadschef SIWI.

Tekniken gör det möjligt att enkelt växla mellan olika traktorer, släpvagnar, redskap och andra maskiner på gården. Att ansluta och koppla från utrustning kan vara tidskrävande och improduktivt. SIWI Combi-Hitch gör det möjligt för föraren att göra det på under 30 sekunder. Systemet erbjuder snabbkoppling av traktor och redskap – hydrauliska kopplingar, pneumatiska bromsar, kraftöverföringsaxlar och många olika elektriska system, till exempel ISOBUS – med ett knapptryck.

–Med SIWI Combi-Hitch kan du växla mellan flera olika redskap, och det är vad våra kunder gör. En entreprenör kan nu arbeta ensam på fältet i bästa möjliga arbetsmiljö. De kan koppla bort till exempel en kalkspridare inom några sekunder, använda samma traktor med en frontlastare för att ladda kalkspridaren och fortsätta arbetet ute på fältet, tillägger Steen N. Jensen, försäljnings- och marknadschef på SIWI.

Populärt bland yngre lantbrukare
SIWI fick sina första kunder i Sverige 2018. De rapporterar alla om effektivitetsvinster som hitch-systemet ger. Särskilt en generation av yngre lantbrukare ser SIWI Combi-Hitch som framtidens teknik. Jonas Törnblom, SSH Lantbruk i Västmanland investerade i SIWI hitch-system 2020.

–Jag är verkligen nöjd. Om jag var avvaktande i början så har det nu gått över helt. Först och främst fungerar den bra, och numera kör jag bara en maskin eftersom jag slipper lastmaskinen. Det betyder att vi har frigjort en man och är två på maskiner som kan köra mycket mer. Vi har inte sett något slitage och SIWI har varit lyhörda för våra synpunkter, säger Jonas Törnblom.

Från bondson till uppfinnare
Uppfinnaren och ägaren till företaget, Rasmus Helms, växte upp på en av Danmarks största ekologiska mjölkgårdar och spenderade tusentals timmar med att stiga av och på traktorer medan han använde olika redskap för att rengöra gårdar, lasta vagnar och mata djur. Det var under dessa år som han fick idén till SIWI Combi-Hitch.

Innovativt hitch-system ökar effektivitet och säkerhet för svenska bönderUtbildad till mekaniker och senare till ingenjör startade Helms sitt eget företag 2012 för att bygga och marknadsföra SIWI Combi-Hitch System. Hans första generation av produkter användes främst för att dra släpvagnar bakom en fälthack eller traktor. Systemet blev populärt och kunderna började be om en version som också kunde ansluta en kraftöverföringsaxel, vilket Helms introducerade 2016.

Sedan dess har företaget flyttat från sin hemmamarknad Danmark till Sverige, Belgien, Holland, Frankrike, Spanien, Storbritannien, Polen, Lettland, Ukraina, Kanada, USA, Australien och Japan.

De senaste åren har SIWI distribuerat mer än 250 enheter på de olika marknaderna och har förfrågningar från hela världen. Intresset för SIWIs produkt har varit stort över hela världen och en organiskt publicerad YouTube-video som visar SIWI Combi-Hitch i arbete blev viral med nästan 21 miljoner visningar på Facebook.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>