Jämställdhet och hållbarhet i fokus – sju nya bolag till inkubatorprogram
Hem STARTUP Jämställdhet och hållbarhet i fokus – sju nya bolag till inkubatorprogram

Jämställdhet och hållbarhet i fokus – sju nya bolag till inkubatorprogram

Publicerat av: Redaktionen
Jämställdhet och hållbarhet i fokus – sju nya bolag till inkubatorprogram

SSE Business Lab. Representanterna för sju nya bolag som idag börjar SSE Business Labs inkubatorprogram.

En låneplattform för jordbrukare eller en app som ska hjälpa föräldrar att få sina nyfödda att sova bättre? De nya bolagen som idag börjar Business Labs inkubator representerar en stor bredd av idéer, men har alla hållbarhet och jämställdhet som ledstjärna.

De nya bolagen flyttar in i lokalerna på A house där SSE Business Lab har sitt 400 kvadratmeter stora kontorshotell, och kommer under programmet att få hjälp genom coachning, mentorskap, workshops och ett nätverk av ledare, partners och investerare.

– Vi är mycket glada över att kvaliteten på bolagen som sökt till programmet har varit så hög att vi kan välkomna så pass många bolag denna gång. Alla verkar på helt olika marknader, men gemensamt för alla är att de har innovativa och nytänkande idéer, med starka och drivna team bakom. Vi ser en stor internationell potential i alla bolag, säger Julia Delin, VD på SSE Business Lab.

Jämställdhet och hållbarhet

Bolagen karaktäriseras också av jämställdhet och hållbarhet, något som infördes som nya antagningskriterier i januari 2019. Fyrtiotre procent av bolagen har minst en manlig och en kvinnlig medgrundare och samtliga idéer verkar för minst ett av de globala målen.

Ett av de nya bolagen är Astrid Wild, ett nytänkande outdoor-varumärke som producerar funktionskläder för kvinnor. De vill utmana den så kallade “pink-and-shrink-metoden, där varumärken utgår från manliga plagg men gör dem mindre och rosa när de sedan säljs till kvinnor.

Ett annat av de antagna teamen, Beaubi, utvecklar en digital plattform för rekommendationer av skönhetsprodukter. Beaubi deltog förra sommaren i det då nystartade acceleratorprogrammet, Activate, där bolagen snabbt ska gå från idé till prototyp. Nu är Beaubi, och de andra sex bolagen, redo att ta klivet in i inkubatorprogrammet som tidigare har huserat framgångskoncept som Klarna, Budbee och Voi Technology.

– Vi är glada och hedrade över att få vara en del av SSEBusiness Lab. I Sveriges enda sammahang för tidiga bolag med unicorns bland alumnerna ser vi detta som en fantastisk möjlighet att vässa vår genomförandeförmåga, säger Tom Dickson, VD på Panprices som är ett av de antagna bolagen.

Nästa antagningstillfälle är den 17 augusti och du har möjlighet att söka om du är student, alumn eller anställd kopplad till Handelshögskolan i Stockholm. Mer information finns på SSE Business Labs hemsida.

De antagna bolagen

Beaubi: Beaubi är din nya plattform för rekommendationer av skönhetsprodukter. Genom att samla produktdata, oberoende recensioner, kunskap om ingredienser och inspiration från andra användare kan Beaubi hjälpa konsumenter att navigera i det enorma utbudet på marknaden. Det är dags för mer transparens i den snabbväxande skönhetsbranschen och att ge konsumenter de verktyg de behöver för att göra mer medvetna val.

Labtrino: Labtrino utvecklar intelligenta lösningar kopplat till vatten i flerbostadshus. Bolagets första produkt, CubicMeter™, är en icke-invasiv vattenmätare som mäter flödet på utsidan av rören. Med användning av maskininlärning kan den, utöver att upptäcka potentiella läckage och mäta total konsumtion och engergianvändning, även informera slutkonsumenten om vilka enheter som förbrukar mest vatten i dennes hushåll. Systemet eliminerar behovet av komplicerad och dyr installation och ökar konsumentens medvetande kopplat till dess vattenförbrukning.

FoodFunder: FoodFunder är en låneplattform för det gröna näringslivet. Här erbjuds lantbrukare en ny typ av finansieringsform som kompletterar banklån. Långivare erbjuds en alternativ och ocyklisk placering som skapar hållbar tillväxt. Tillsammans bidrar låntagare och långivare till att säkra morgondagens hållbara livsmedelsförsörjning. FoodFunder har som mål att bli en viktig bit i lantbrukarens finansieringspussel genom att anpassa långivningen till branschens unika förutsättningar.

Astrid Wild: Astrid Wild är ett nytt outdoor-varumärke som designar och producerar stilrena funktionskläder för kvinnor, som fungerar lika bra i skogen som i stan. Astrid Wild utmanar den konservativa outdoor-världen som domineras av likriktad design och stereotyp kommunikation riktad till den manliga extremskidåkaren. Genom att erbjuda fler valmöjligheter att uttrycka sin egen stil, hoppas de inspirera fler kvinnor till att upptäcka friluftslivet och alla dess positiva hälsoeffekter.

Napper: Napper är appen för föräldern som vill följa, förstå och förbättra sitt barns sömn. Genom data, forskning och statistik tar Napper ett mer analytiskt grepp på babysömn. På så vis vill Napper förbättra livet för nya familjer och främja barns fysiska och mentala utveckling. Utöver sin smarta babymonitor innehåller appen också en sömnlogg och ett personligt sömnschema för barn upp till två år. Napper kan laddas hem där appar finns.

Panprices: Panprices möjliggör global e-handel genom att samla alla erbjudanden på produkter över landsgränserna. Konsumenter kan hitta erbjudanden på produkter upp till 50 procent billigare jämfört med det billigaste priset i sina hemländer. Med Panprices globala räckvidd kan konsumenter hitta erbjudanden på produkter som är svåra eller omöjliga att få tag på lokalt. Sedan lanseringen 2019 har Panprices hjälpt tusentals konsumenter.

Färsking: Färsking tillverkar hälsosamma livsmedel för unga. Visionen är att förlösa kraften hos unga och det börjar med vad du stoppar i dig. Äter du bra grejer, händer bra grejer. De första produkterna lanserades under hösten 2018 och idag säljs tre sorters granola och tre sorters smoothie i cirka 900 butiker i Sverige. Produkterna är näringsrika, utan tillsatt socker, sötningsmedel eller tillsatser.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>