Nya Miljönärer uppmärksammades på Nacka Företagarträff
Hem HÅLLBAR EKONOMI Nya Miljönärer uppmärksammades på Nacka Företagarträff

Nya Miljönärer uppmärksammades på Nacka Företagarträff

Publicerat av: Redaktionen
Nya Miljönärer uppmärksammades på Nacka Företagarträff

Röda korset, Forumbiblioteken och Mode III uppmärksammades som nya miljönärer i Nacka

I samband med Nacka Företagarträff delade Nacka vatten och avfall ut diplom till Forumbiblioteken i Nacka, Mode III och Röda korset i Nacka som fått Avfall Sveriges märkning Miljönär-vänlig.

– Vi är otroligt stolta över märkningen, men framför allt för att vara med i ett nätverk av andra företag som jobbar med återanvändning så vi kan dela idéer med varandra säger Jenny Ponchin, från Forumbiblioteken i Nacka.

Märkningen Miljönär-vänlig har tagits fram av branschorganisationen Avfall Sverige och används av Nacka vatten och avfall för att inspirera till hållbar konsumtion. Märkningen tilldelas verksamheter som arbetar med att återanvända, reparera, hyra och låna. Sedan tidigare finns det 19 stycken verksamheter i Nacka kommun som tilldelats märkning.

Genom att dela ut diplom till årets Miljönärer vill vi uppmärksamma och lyfta fram hållbara företag och organisationer som i stor skala fokuserar på återanvändning, säger Mats Rostö VD på Nacka vatten och avfall.

Om årets Miljönärer

Röda korset är den organisation som verkat längst i Nacka. De startade redan på 1920-talet och driver många olika verksamheter. Idag driver de tre second hand butiker i Nacka: Finntorp, Orminge och det senaste tillskottet i Nacka Forum.

I år blev även Mode III, ett utbildningsföretag uppmärksammat som ny miljönär i Nacka. De anordnar kurser om att hur man kan laga, ändra och upcycla kläder och hemtextilier.

-Mode III är ett spännande tillskott bland våra miljönärer som erbjuder nackabor att lära sig hur de själva kan upcycla och förlänga livslängden på sina kläder, säger Catarina Östlund från Nacka vatten och avfall.

Som bibliotek är Forumbiblioteken självklara miljönärer. Spännande med dem är även att de har arbetat aktivt med hållbarhetsfrågor genom att bland annat anordna utställningar om återbruk och återvinning samt kläd- och bokbytardagar.

Samarbete med Nacka Vatten och Avfall

– Vi har idag ett viktigt uppdrag att jobba förebyggande med avfall. Återanvändning spelar en central roll i den framtida ekonomin och här behöver vi alla arbeta tillsammans, säger Mats Rostö VD på Nacka vatten och avfall.

Nacka vatten och avfall driver sedan 4 år tillbaka ett nätverk för återbruksaktörer i Nacka. Nätverket träffas några gånger om året för att utbyta idéer och ordna aktiviteter som hållbara marknader och Återvinningens dag.

Fakta om Miljönärmärkningen

Miljönär-vänlig är en märkning som har tagits fram av branschorganisationen Avfall Sverige för att gynna en hållbar konsumtion och tilldelas verksamheter som arbetar med att återanvända, reparera, hyra och låna.

Idag finns ett hundratal Miljönärmärkta verksamheter i landets kommuner och de spänner över allt från cykelreparatörer och syverkstäder till secondhandbutiker och bibliotek.

Satsningen på att lyfta Miljönär-märkningen är en del i Nacka vatten och avfalls uppdrag att arbeta förebyggande med avfall. Sedan tidigare finns det 19 stycken verksamheter i Nacka kommun som tilldelats märkning.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>