Hem TRANSPORT Klimatkompensation för bilresor är inget för svenskarna

Klimatkompensation för bilresor är inget för svenskarna

Publicerat av: Redaktionen

Klimatkompensation för bilresor är inget för svenskarna 3

Årligen bidrar genomsnittssvensken med en klimatpåverkan på nio ton växthusgaser, transporter står för en del av dessa. Trots detta visar nya siffror från CarPay, en tjänst från Volvofinans Bank, att en majoritet av svenskarna (73 procent) inte vill klimatkompensera för sina bilresor. För att bidra till omställningen mot ett mer hållbart samhälle, samt för att lyfta ansvarsfrågan, emitterar Volvofinans Bank nya gröna obligationer.

I en undersökning, nyligen utförd av Novus, svarar nära tre av fyra svenskar med tillgång till bil (73 procent) att de inte kan tänka sig att klimatkompensera sitt bilkörande. Resultatet visar samtidigt att kvinnor i större utsträckning är mer benägna än män att göra detta. Bland de tillfrågade kvinnorna kan var tredje (34 procent) kompensera sitt körande, motsvarande siffra för männen är knappt var femte (19 procent). Av samtliga som deltog svarade 17 procent att de kan tänka sig att klimatkompensera upp till 1 kr/mil, sju procent upp till 4 kr/mil och tre procent upp till 7 kr/ mil.

Av de 73 procent som inte kan tänka sig att klimatkompensera uppger var femte (20 procent) att de valt en miljöklassad bil istället. Även bland företag är det många som väljer miljöbilar. Inom CarPay Fleet, som hjälper företag att hantera sina fordon, ser man en mycket snabb utveckling. För två år sedan var 5-10 procent av de förmedlade fordonen el eller hybrider – i år utgör bilar med sladd mer än 70 procent av affärerna.

– Vi på CarPay och Volvofinans Bank vill erbjuda våra kunder mer hållbar mobilitet och bidra till övergången mot en grönare fordonsflotta. Genom att underlätta för kunder och hjälpa dem att välja fossilfria bilar kan tusentals ton koldioxid sparas in varje år, säger Gunnar Ekeroth, Hållbarhetsansvarig på Volvofinans Bank.

Möjliggör för fler att finansiera sin miljöbil
Hållbarhetsfrågan blir generellt allt viktigare för svenskarna, exempelvis visar tio års data från Sustainable Brand Index att hållbarhet är mer engagerande än någonsin bland konsumenter. Samtidigt blir kraven på att företag ska ta ansvar allt högre. För att bidra till omställningen mot en fossilfri fordonsflotta har Volvofinans Bank beslutat att emittera gröna obligationer kopplat till personbilssektorn. En första emittering ägde rum i maj 2017 och nu i dagarna har banken släppt fler gröna obligationer till investerarare. Kapitalet i investeringarna är öronmärkt för de som vill ha el- och hybridbilar och är en obligation som Volvofinans Bank tror attraherar investerare.

– Många investerare vill göra hållbara placeringar och gröna obligationer är ett bra sätt. Allt fler aktörer erbjuder gröna obligationer, men det råder fortfarande brist på denna typ av finansiella instrument. Jag är stolt över vårt erbjudande till finansmarknaden och över bankens position som finansiell partner till alla de som söker ett grönt placeringsalternativ. Tillsammans kan vi bidra till att fler miljöbilar rullar på vägarna, säger Lars Norland Treasurer, Volvofinans Bank.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>