Kronans Apotek dubblar intäkterna med Google-optimering
Hem EKONOMI Kronans Apotek dubblar intäkterna med Google-optimering

Kronans Apotek dubblar intäkterna med Google-optimering

Publicerat av: Redaktionen

Kronans Apotek dubblar intäkterna med Google-optimering

Genom ett ökat fokus på sökordsoptimering har Kronans Apotek lyckats dubblera både trafiken och den organiska tillväxten under 2019, jämfört med året innan. Under 2020 är målet att dubbla trafiken online – igen.

Det har gått knappt fem år sedan Kronans Apotek startade sin nätbutik. Sedan dess har den digitala försäljningen växt kraftigt. Enbart under de två senaste åren har nätbutikens andel av den totala försäljningen ökat med närmare 100 procent och företagets e-handel står idag för ca 5% av de totala intäkterna. Ett ökat fokus på sökordsoptimering (SEO) ligger bakom en del av framgången.

– Idag hittar folk oftast sina produkter genom att söka på Google och allt fler hämtar även ut sina recept online. Just därför är en framgångsrik sökordsoptimering nyckeln till framtida tillväxt för Kronans Apotek. Under år 2019 lyckades vi öka både SEO-trafiken och de organiska intäkterna med över 100 procent jämfört med föregående år. Den bedriften ska vi göra om även i år, säger Hannes Hasselrot, e-handelschef på Kronans Apotek.

Enligt en färsk undersökning av Wolfgang Digital står sökkanalerna SEO och SEM tillsammans för 67 procent av intäkterna online. En bra position på sökmotorerna är med andra ord helt avgörande för e-handlare. För Kronans Apotek är nu siktet inställt på att fortsätta öka trafiken med hjälp av SEO – men inte till vilket pris som helst.

– För oss handlar det om att leda trafiken till relevanta sidor efter kundens sökningar på Google, så att de känner att de hamnar rätt på vår sajt och hittar vad de söker. Även här har vi lyckats bra då trafiken till och intäkterna från våra sidor med rådgivande information ökade med över 300 procent jämfört med föregående år. Det visar att vi gör bra saker och att folk litar på våra produktrekommendationer, säger Daniel Larsson, innehåll och SEO-ansvarig på Kronans Apotek.

Under 2020 siktar Kronans Apotek återigen på att dubbla trafiken till e-handel. SEO är en viktig faktor för att uppnå detta och fokus ligger på att fortsätta att bredda antalet artiklar med rådgivning och att sökoptimera produkt- och kategorisidor. Under året ska företaget även se över hela e-handeln när det gäller det visuella utseendet och laddningstider. Kronans Apotek planerar också en rad förändringar för att göra det enklare för kunden att hitta information och produkter.

– Som alla digitala aktörer behöver vi jobba med både kortsiktiga och långsiktiga perspektiv och SEO är att bra exempel på det sistnämnda. Det arbete som läggs ner där kan ge intäkter och trafik i flera år framöver. Till skillnad från en kampanj som slutar att prestera så fort den blir inaktuell. Vi gör kontinuerligt ett gediget analysjobb för att se var vi kan och vill växa organiskt och jobbar sedan strategiskt efter det, avslutar Hannes Hasselrot, E-handelschef på Kronans Apotek.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>