Den kinesiska laddinfrastrukturleverantören ELECQ, som kallar sig ”laddinfrastrukturens Apple”, etablerar sig i Sverige.
Företaget, grundat 2023 i Shenzhen, erbjuder laddningslösningar för elbilar, under parollen ”ladda mer med mindre”.
”Vi har utvecklat våra lösningar specifikt för den europeiska marknaden och är nu glada att lansera dem i Sverige,” säger Simon Wan, grundare och VD för ELECQ.

”Laddinfrastrukturens Apple” – nu även i Sverige
Sverige är fortsatt världsledande i försäljning av elbilar, men laddinfrastrukturen hänger inte med. Kinesiska ELECQ siktar på att lösa problem med höga installationskostnader, bristande interoperabilitet och ineffektiv energiåtkomst med en uppsättning egenutvecklade hård- och mjukvaror.
ELECQs laddinfrastruktur-teknik möjliggör dynamisk lastbalansering och bättre nyttjande av laddpunkter med ”noll granularitet”, vilket betyder att varje kilowatt utnyttjas optimalt. Den egenutvecklade hårdvaran ska dessutom vara lätt att installera och underhålla.
För att uppnå allt detta fokuserar företaget på egen forskning och utveckling – runt 80 procent av företagets drygt 100 anställda är erfarna utvecklare.
Kan styra laddningen via appar
Utöver hårdvara erbjuder ELECQ även en mjukvaruplattform med mobilappar och ett molnbaserat SaaS-system för fjärrstyrning och analys. Med funktioner som schemalagd laddning och prioritering av solenergi kan användarna spara upp till 30 procent i kostnader.

Spar 30 procent i kostnader med schemaläggning
Med ELECQ-appen kan användare schemalägga sin laddningstid och välja mellan tre olika laddningslägen, Only Solar laddar bara med energi som genereras av solenergisystem – även om laddningsprocessen tar längre tid, Solar Priority föredrar att använda solenergi och kompletterar detta med energi från andra källor vid Unlimited fokuserar på en snabb laddningsprocess utan att ta hänsyn till energikällan.
Appen matchar användarens beteende med det valda läget och justerar laddningsbeteendet utifrån detta. På så sätt reglerar mjukvaran processen om den föredragna energikällan inte är tillgänglig eller är mycket dyr, och undviker därmed toppbelastningar, vilket i sin tur också gynnar nätinfrastrukturen.
Alla ELECQ-produkter är också Vehicle-2-Grid-färdiga och kan mata energi från fordonet tillbaka till nätet.
”Med vårt fokus på energieffektivitet, enkel installation och förnybara energikällor är vi på helt rätt plats här,” säger Simon Wan.
Mer diversifierat laddningsbeteende
En studie från konsultföretaget Roland Berger visar att laddningsbeteendet i Sverige blivit allt mer diversifierat: I takt med att användningen av elbilar har ökat har även användardemografin förändrats. Det finns nu en större andel yngre, stadsbaserade elbilanvändare från olika inkomstgrupper, som är mer sannolika att bo i lägenheter och vara beroende av offentliga laddningsanläggningar. Däremot är äldre användare mer beroende av hemmaladdning.

ELECQs laddinfrastruktur är flexibel
Vilken typ av laddningsmöjligheter som föredras skiljer sig också åt beroende på åldersgrupp. Elbilsförare i åldern 50 år och uppåt tycks föredra laddstationer vid destinationer och motorvägar, medan yngre användare uppvisar mer flexibilitet och visar en liten preferens för laddning på parkeringsplatser, vid butiker och på arbetsplatser.
Detta visar på vikten av att laddpunktsopperatörerna (CPO) skräddarsyr sina tjänster och marknadsföringsstrategier för att tilltala olika specifika kundsegment.
Försäljningen av elfordon i Sverige har nått rekordnivåer 2023, nästan två tredjedelar av det totala antalet sålda bilar var antingen helt elektriska eller laddhybrider. Cirka 12 procent av landets bilpark är nu elektrisk.
ELECQ ställer ut på eCar Expo i Stockholm den 4–6 april.