Lappcentralen – lappa och laga gratis
Hem MILJÖ Lappcentralen i Götaverkstan på Stadsbiblioteket– lappa och laga gratis

Lappcentralen i Götaverkstan på Stadsbiblioteket– lappa och laga gratis

Publicerat av: Redaktionen

Vi köper 14 kilo textil per år – hälften slängs i soppåsen.

Och ibland har kläderna bara använts ett tiotal gånger.

Under Europa minskar avfallet-veckan i november kommer Göteborgs Stad att inrätta en Lappcentral i Götaverkstan på Stadsbiblioteket.

Här kan man få gratis lagning av kläder fredagen 25 november kl 15.00-18.00.

– Vi vill erbjuda ett konkret alternativ för att göteborgarna ska kunna minska sitt textilavfall. Enligt stadens avfallsplan ska allt avfall minska med 30 procent till 2030 och mängden textilier om slängs i soppåsen minska med 60 procent. Att laga och lappa är ett sätt att förlänga livet på sina kläder, säger Ulrika Naezer, kommunikatör på Kretslopp och vatten, Göteborgs Stad.

Lappcentralen – lappa och laga gratis

Produktion av kläder innebär stora konsekvenser för miljön. Det handlar om vattenförbrukning, användning av kemikalier och utsläpp av växthusgaser vid odling, förädling och transport. Idag orsakar den svenska textilkonsumtionen utsläpp på över fyra miljoner ton koldioxidekvivalenter. Det motsvarar utsläpp från 850 000 varv runt jorden med bil.

– De flesta känner till textilproduktionens påverkan på miljö och klimat, men eftersom kläder är så billigt är det lättare att köpa nytt än att laga. Med Lappcentralen vill vi visa på en annan väg, ett sätt att förebygga avfall, säger Ulrika Naezer.

Till Lappcentralen kan besökarna ta med kläder som har hål, har gått upp i sömmen eller saknar en knapp – det vill säga mindre lagningar och lappningar som inte tar mer än 20 minuter att fixa.

I Lappcentralen på Stadsbibliotekets bottenplan, i Götaverkstan, finns professionella skräddare på plats. Här finns även möjlighet att inspireras av remake-kläder, second hand och information om Smarta Kartan – en digital karta som visar upp hållbara alternativ till att köpa nytt.

– Genom samarbetet med några av Göteborgs skräddare och sömmerskor vill vi också lyfta upp verksamheter som bidrar till den cirkulära ekonomin och minskar avfallet, säger Sandra Alm, projektledare avfallprojekt, Kretslopp och vatten.

Fakta: Lappcentralen

Plats: Götaverkstan i Stadsbiblioteket, Götaplatsen 3

Tid: fredag 25 november kl 15.00-18.00

Lagning: Medtag max två plagg som behöver lättare lagning, till exempel: en lapp, en trasig söm eller en medtagen knapp som ska fästas. Vid köbildning får lagningen högst ta 20 minuter. Det finns också symaskin, nål och tråd att låna, om man vill laga själv. En nyhet är att man även får prova på den japanska lapptekniken Sashiko, där lagningen ska synas och bli till en konstfull dekoration.

Övrigt av intresse: Stadsmissionen och en privat aktör kommer att finnas på plats med remake-utställning, Demokrati och Medborgaservice informerar om Smarta kartan och biblioteket tipsar om böcker om återbruk och textilier och sin egen, återkommande, återbruksverksamhet.

Europa minskar avfallet

European Week for Waste Reduction, instiftades 2009. Syftet är att öka medvetenheten om att vi måste förebygga, det vill säga minska, avfallet. Under veckan anordnas aktiviteter runt om i hela Europa för att sprida information om hållbar konsumtion och cirkulär ekonomi. Branschorganisationen Avfall Sverige är nationell samordnare i Sverige. I år genomförs Europa minskar avfallet-veckan den 19–27 november och temat är textilier.

Textilier är efter mat, bostäder och transporter, den produkt som använder mest råvaror och vatten. Textil har också det femte högsta utsläppen av växthusgaser.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>