Larverna äter plastavfall och blir mat på rymdresor
Hem MILJÖ Larverna äter plastavfall och blir mat på rymdresor

Larverna äter plastavfall och blir mat på rymdresor

Publicerat av: Redaktionen

Startupbolaget Norbite har patenterat en teknik där plastätande larver används för att bli av med avfall och samtidigt fungera som näringsrik mat.

Nu antas bolaget till rymdinkubatorn ESA-BIC med målet att larverna ska lösa mat- och avfallsutmaningarna vid längre rymdresor.

– Med hjälp av dessa larver och vår teknik löser vi två problem på en gång, hanteringen av plastavfall i rymdskeppet och att under flera månader kunna förse besättningen med näringsrik mat, säger Nathalie Berezina, grundare av Norbite.

I rymden är cirkularitet en absolut nödvändighet, särskilt vid långa rymdresor. Hantering av fast avfall och återanvändning är obligatoriskt. Ändå är plastavfall extra svårt att hantera i rymden på grund av dess kemiska mångfald och fysiska egenskaper. Att göra det möjligt för besättningen att bli självförsörjande med mat är också av hög vikt.

Norbites teknik bygger på att Vaxmalens larver bryter ner plast och producerar högkvalitativt protein, fett och fibrer. Runt 100 larver konsumerar en plastpåse på omkring ett dygn.

Nu antas Norbite till den nationella rymdinkubatorn ESA-BIC Sweden, vilket bland annat innebär att de får 500 000 kronor i produktutvecklingsbidrag, tillgång till experthjälp och affärsutvecklingsstöd via inkubatorn på Innovatum Science Park i Trollhättan.

Larverna äter plastavfall och blir mat på rymdresor

Nathalie Berezina, grundare av Norbit

– Det känns väldigt, väldigt bra! Antagningen innebär ett viktigt erkännande från en av de mest tekniskt avancerade organisationerna i världen. Vi är inte längre ensamma på resan utan ser fram emot att få stor hjälp och stöd från ett team erfarna proffs inom en rad viktiga områden, säger Nathalie.

Norbite har tidigare tagit emot Venture Cups rymdpris och var nyligen en av vinnarna i hållbarhetstävlingen Njord Nest.

– Norbite har en mycket spännande teknik som är relaterad till flera av målen för hållbar utveckling. Vi ser fram emot att hjälpa dem att skala sin teknik och validera deras mål att utveckla ett insektsbioraffinaderi som kan ge mat för astronauter på långa rymdfärder, säger Sammie Chimusoro som är bolagets nya affärscoach vid Innovatum Science Park.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>