Hem CIRKULÄR EKONOMI Marknaden för begagnad elektronik växte starkt under pandemiåret – Osäker ekonomi och nya målgrupper banar väg för cirkulär handel

Marknaden för begagnad elektronik växte starkt under pandemiåret – Osäker ekonomi och nya målgrupper banar väg för cirkulär handel

Publicerat av: Redaktionen
Marknaden för begagnad elektronik växte starkt under pandemiåret - Osäker ekonomi och nya målgrupper banar väg för cirkulär handel 2

Mobiltelefoni är den största kategorin begagnad elektronik som säljs på Tradera

På Tradera såldes begagnad elektronik för 375 miljoner kronor under 2020 och kategorin har ökat med hela 20 procent. Störst omsättning är det på mobiltelefoner, datorkomponenter och bärbara datorer, men den kategori som ökat mest under pandemin är försäljningen av begagnade TV- och konsolspel. Ett växande utbud, en osäkrare ekonomi samt nya målgrupper och behov under pandemin är det som banar väg för den cirkulära marknaden.

Just nu är intresset för begagnad teknik större än någonsin. På Tradera såldes det begagnad elektronik för drygt 375 miljoner SEK under 2020. Varje dag byter drygt 2 100 elektronikvaror hem via Tradera. Ett skäl till att ökningen är så stor tros vara en kombination av ett växande miljösamvete och en mer osäker ekonomi i pandemins spår. Det finns också nya målgrupper och nya behov.

– Många uppgraderar sitt hemmakontor för att kunna jobba hemifrån och väljer då cirkulära alternativ. Digitaliseringen bland äldre har ökat och även där väljer fler att köpa begagnat. Jag tror också att många föräldrar väljer att handla second hand-teknik till sina barn för att vara snälla mot både planet och plånbok, säger Sofia Hagelin, pressansvarig Tradera.

Försäljningen på Tradera har ökat med 20 procent under 2020 och ofta blir det budkrig om det som säljs. Snittpriserna på läsplattor har ökat med hela 19 procent under 2020 och hemmabio med 20 procent. Men ännu finns det många som inte inser att de sitter på en potentiell teknikskatt i byrålådan, där äldre versioner av mobiltelefoner, surfplattor och konsolspel ofta blir liggande.

– Idag får man bättre betalt för sin iPhone, bärbara dator eller Nintendo än tidigare. Om man jämför med för 3–4 år sedan skiljer nya versioners tekniska finesser mindre. Dessutom har produkterna bra kvalitet och håller länge, vilket gör att snittpriserna på fjolårets versioner fortfarande är ganska högt, säger Sofia Hagelin.

STÖRSTA TEKNIK-KATEGORIERNA PÅ TRADERA

Rangordnat efter försäljning i SEK 2020

 1. Mobiltelefoner
 2. Datorkomponenter
 3. Bärbara datorer
 4. Apple-datorer
 5. Stereo- och Hifi
 6. Playstation 4
 7. Ipads- och surfplattor
 8. Nintendo switch
 9. Högtalare
 10. Mobiltelefontillbehör

TRENDANDE TEKNIKKATEGORIER MED SNABBAST TILLVÄXT

Störst procentuell ökning i försäljning under 2020

 1. Nintendo Switch 76 %
 2. Nintendo Wii 59 %
 3. Datorkomponenter 39 %
 4. Playstation 4 38 %
 5. Nintendo NES 27%
SNITTPRIS: DATORER / LÄSPLATTOR / TELEFONER Snittpris
Stationära datorer 2 198
Apple datorer 2 048
Bärbara datorer 1 726
Mobiltelefoner 1 686
Ipads & surfplattor 1 081
SNITTPRIS: TV / KONSOLSPEL Snittpris
Playstation 5 PS5 8164
Nintendo Switch 629
Playstation 4 PS4 425
Xbox one 402
Nintendo 3ds 369
Super Nintendo – SNES 332

Topplista: Elektronik som ökat mest i snittpris under 2020

Hemmabio 20%
Ipads & surfplattor 19%
Datorkomponenter 16%
Bildskärmar 15%
Skrivare / scanners 15%
Digital-TV 13%
GPS- och navigationsutrustning 13%
Nätverk & tillbehör 12%
Hårddiskar & lagring 12%
Högtalare 9%

TRADERAS TIPS OM DU SKA KÖPA EN BEGAGNAD DATOR

1. Vad ska du ha den till? Ska du bara ha den för att surfa kan du välja en fem år gammal dator. Ska du spela de senaste spelen bör den max vara ett till två år gammal.

2. Bättre att köpa en laptop än en stationär. Det går inte att byta delar i en laptop, så det är större sannolikhet att den är intakt / ej bytta delar.

3. Kolla om det finns kvitto / garanti kvar från återförsäljare / tillverkare.

4. Undersök vilka program och operativsystem som ingår. Det kan vara lite olika. Finns Office-paketet med?

5. Kolla skicket på dator, skärm och tangentbord. Ser det bra ut? Inga sprickor / skador?

6. Om det är en bärbar dator. Hur fräscht är batteriet? Fråga hur lång tid datorn klarar sig utan nätkoppling.

7. Ingår mus, CD-läsare, andra tillbehör?

8. Välj en betalningslösning som ger dig köparskydd, vilket gör det smidigare om problem skulle uppstå efter avslutad affär

TRADERAS TIPS OM DU SKA SÄLJA EN BEGAGNAD MOBILTELEFON / DATOR

1. Säkerhetskopiera. Se till att säkerhetskopiera så att du inte förlorar några av dina gamla bilder, kontakter eller anteckningar.

2. Återställ mobilen / datorn. Du vill väl inte att den nya ägaren ska se dina gamla sms och bilder? Att återställa och radera allt innehåll gör att du inte behöver oroa dig och den nya ägaren får en tömd telefon/dator som om den vore ny.

3. Snygga till mobilen / datorn. För att du ska få så mycket pengar som möjligt behöver du inte bara städa din telefon / dator inifrån. Även utsidan behöver en uppfräschning. Putsa upp skärmen och ta bort gamla fodral. Den ska se ut som ny!

4. Leta upp förpackningen och kvittot. Som sagt, ju mer ny din telefon / dator ser ut desto mer pengar kommer du få. Leta upp förpackningen som telefonen / datorn låg i när du köpte den och försök att skapa en känsla av att den kommer direkt från butiken. Det är såklart ett stort plus om det går att visa upp kvittot också.

5. Var ärlig. Lägg upp så många bilder du kan i annonsen och var öppen med defekter. Finns en repa – visa den. Ärlighet varar längst, även när det kommer till en mobil/dator-försäljning. Dessutom skapar det förtroende.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>