Hem NYHETER Nu ska Näsby bli klimatsmart

Nu ska Näsby bli klimatsmart

Publicerat av: Redaktionen

Ett nytt projekt ska minska klimatpåverkan i Näsby. I det EU-finansierade projektet ”Klimatsmarta Näsby” arbetar flera lokala aktörer med att minska klimatavtryck från byggprocess och transporter. Utvecklingen av Näsby är fokus för projektet, men resultaten kommer kunna användas i andra områden och städer, med Näsby och Kristianstad som förebild.

Det drygt två år långa projektet är ett samarbetsprojekt mellan Kristianstads kommun, Krinova Incubator & Science Park och Högskolan Kristianstad. Projektets mål är att ge förutsättningar för en mer koldioxidsnål samhällsutveckling i delområde Näsby, vilket inkluderar stadsdelarna Näsby och Gamlegården. Samtidigt som staden ska växa behöver utsläppen pressas ner.

Nu ska Näsby bli klimatsmart 3

– Bygg och transporter står för en stor andel av koldioxidutsläppen i Sverige, säger Magnus Lund, klimatstrateg på Kristianstads kommun. Med projektet får vi möjlighet att arbeta tillsammans för att minska klimatpåverkan från dessa sektorer.

Projektet ska bidra till att lägga grunden för Näsby och Kristianstad som en föregångare inom klimatsmart samhällsutveckling, något som ökar värde och status för området, men även leder till en bättre miljö. Projektet ska främja ett långsiktigt medborgarengagemang för en hållbar utveckling av vårt gemensamma samhälle.

Näringslivet involveras genom ett lokalt partnerskap och testbädd Näsby, vilket bidrar till att utveckla relationer och stimulera till gemensamt lärande. Testbädden blir en miljö där företag, akademi och andra aktörer kan samverka under utvecklingstiden.

– Jag är glad för att detta projekt har fått grönt ljus, säger Peter Johansson (M), kommunalråd i Kristianstads kommun. För Kristianstad som ständigt växer, blir projektet ytterligare en byggsten i vårt arbete med ett grönt och hållbart samhälle.

Projektet medfinansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>