Hem ENERGI Rekordår för den hållbara spillvärmen – ”Aldrig eldat så lite olja”

Rekordår för den hållbara spillvärmen – ”Aldrig eldat så lite olja”

Publicerat av: Redaktionen

Rekordår för den hållbara spillvärmen – ”Aldrig eldat så lite olja” 6

Endast vid tre tidigare tillfällen har Linde energi nått över 90 procent spillvärme i sin produktion av klimatsmart fjärrvärme. När år 2020 summeras kan det kommunägda bolaget se tillbaka på ett historiskt år med hela 94 procent spillvärme i den så kallade värmemixen för Lindesberg-Frövi-nätet.

För drygt 20 år sedan inledde Linde energi ett samarbete med BillerudKornäs i Frövi, som innebär att det lokala energibolaget tar tillvara spillvärme, energi som annars går förlorad, och använder denna för att producera fjärrvärme.

– 2020 går till historien. Vi har aldrig haft så här stor andel spillvärme i vår produktionsmix och heller aldrig eldat så lite fossil olja, säger Fredrik Jansson, Affärsområdeschef Värme på Linde energi.

Den totala andelen spillvärme uppgick till 94 procent, samtidigt som tillförseln av fossil eldningsolja endast var 0,4 procent förra året.

– Konkret innebär detta att vi minskar våra koldioxidutsläpp per producerad kilowattimme fjärrvärme, vilket i sin tur leder till att våra kunder gör en hållbar och klimatsmart insats genom att välja fjärrvärme som uppvärmningskälla, fortsätter Fredrik Jansson.

Att 2020 går till historien som ett rekordår förklaras främst av att det milda klimatet har varit gynnsamt för produktionen, samtidigt som Linde energi har fått bra leveranser med hög kvalitet från BillerudKorsnäs och har genomfört en rad förbättringsåtgärder för att optimera produktionen.

– Vi ska vara helt fossilfria år 2025. Idag är vår fjärrvärme 99 procent fossilfri. De sista procenten är tuffa att skala bort, men vi jobbar hårt för att minska vår klimatpåverkan och ställa om till en helt förnybar produktion. Just klimatfrågan är avgörande när vi utvecklar vår värmemix, framhåller Emma Johansson, EHS&S-ansvarig på Linde energi.

– I år konverterade vi om en av våra oljepannor från fossilt bränsle till biobaserad olja. Nu analyserar vi för fullt nästa steg på vår hållbarhetsresa, meddelar Emma Johansson avslutningsvis.

När tillgången på spillvärme inte riktigt räcker till tillför Linde energi extra värme till fjärrvärmenätet genom att elda främst med återvunnen bioolja och pellets vid sina anläggningar.

Sedan energisamarbetet mellan Linde energi och BillerudKornsäs inleddes har koldioxidutsläppen minskat 1 500 ton till endast 100 ton. Det motsvarar årliga utsläpp från 10 personer.

Rekordår för den hållbara spillvärmen – ”Aldrig eldat så lite olja” 7

Rekordår för den hållbara spillvärmen – ”Aldrig eldat så lite olja” 8

Så fungerar Linde energis fjärrvärme – ett klimatsmart kretslopp

Värme som produceras i tillverkningsprocesser på Billerud­Korsnäs i Frövi och Baettr i Guldsmedshyttan samlas upp och värmer vatten som sedan leds ut i ett nät av nedgrävda rör till våra kunder.

I fastigheterna som är anslutna till fjärrvärmenätet finns en fjärrvärmecentral som överför värmen till husets egna värme­system, alltså till elementen och uppvärmningen av varmvat­ten. Därefter återvänder vattnet i returledningen till industrin för att värmas upp på nytt.

Rekordår för den hållbara spillvärmen – ”Aldrig eldat så lite olja” 9

Fjärrvärmens fördelar

Lokalproducerad och hållbar
Vår fjärrvärme består till största delen av spillvärme från BillerudKorsnäs i Frövi och Baettr i Guldsmedshyttan. Fjärrvärme är helt enkelt klimatsmart. År 2025 ska Linde enegi vara helt fossilfria.

Service dygnet runt – året runt
Om du av någon anledning får problem med din fjärrvärmeanläggning, hjälper vi dig oavsett dag och tid på dygnet. En fjärrvärmetekniker från Linde energi är oftast på plats hos dig inom en timme.

Bekvämt och obegränsat
Fjärrvärme är det bekvämaste sättet att värma upp ditt hem eller din fastighet. Dessutom är tillgången på både värme och varmvatten i det närmaste obegränsad.

Prisvärt
Fjärrvärme är långsiktigt hållbart och lönar sig över tid. Linde energi erbjuder dessutom sina kunder lägst fjärrvärme­priser i Örebro län.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>