Mathem siktar på att bli klimatneutrala under 2022
Hem HÅLLBAR UTVECKLING Mathem satsar på att bli klimatneutrala under 2022

Mathem satsar på att bli klimatneutrala under 2022

Publicerat av: Redaktionen

I maj meddelades att Mathem satsar på att genomföra helt fossilfria leveranser redan under 2021 genom total övergång till HVO-bränsle.

I enlighet med FN Agenda 2030 för hållbar utveckling och Sveriges arbete med agendan tar bolaget nu nästa steg och sätter målet att hela den egna verksamheten ska bli klimatneutral redan under 2022.

Dessutom fastställs målet att uppnå netto noll i utsläpp till 2030. Flertalet initiativ har nu påbörjats i verksamheten för att kunna uppnå de ambitiösa klimatmålen.

Mathems hållbarhetsarbete för att uppnå en klimatneutral verksamhet redan 2022 omfattar bland annat arbete med den egna transportverksamheten, den egna avfallshanteringen i form av både matsvinn och produktionsavfall, samt energiförbrukningen i verksamhetens anläggningar. Bara genom att införa HVO-bränsle i samtliga transporter innan årets slut kommer de direkta CO2-utsläppen från transportverksamheten att minska med 90 procent jämfört med fossil diesel.

– En annan viktig hörnsten för att lyckas med hållbarhetsmålet att bli klimatneutrala är vårt nya automatiserade lager i Larsboda, som öppnar under hösten 2022, och som genom solceller till stor del kommer att vara självförsörjande på grön el. Våra övriga anläggningar och kontor ska på sikt självklart även de drivas med förnybar energi inom ett par år. Dessutom arbetar vi intensivt med att elektrifiera vår fordonsflotta alltmer, vilket också kommer att bidra till målet, säger Johan Lagercrantz, vd på Mathem.

Mathem har en ambitiös hållbarhetsvision, som vilar på FN Agenda 2030 för hållbar utveckling och Sveriges arbete med agendan, och som lyder:

“Mathem ska leda hållbar utveckling genom att aktivt arbeta tillsammans med leverantörer, kunder och branschaktörer för att skydda vår planet och bygga ett hälsosamt samhälle, vilket ger kommande generationer friheten att leva mer.”

Bolaget har utifrån denna vision bland annat även fastställt målet att generera netto noll utsläpp till 2030. Samtliga klimatmål kommer att mätas och följas upp kontinuerligt.

– Att uppnå netto noll i utsläpp inom mindre än tio år omfattar en stor omställning för både vår egen verksamhet, men även för våra kunder och leverantörer. För att nå detta mål, vilket är nödvändigt för att nå visionen, kommer vi att arbeta intensivt med att aktivt inspirera och stödja våra kunder att göra klimatsmarta val genom ett hållbart sortiment, exempelvis genom fler växtbaserade produkter. Men även genom att samarbeta med våra leverantörer kring till exempel hållbara transporter och livsmedelsproduktion, säger Johan Lagercrantz.

För att uppnå hållbarhetsvisionen arbetar Mathem utöver klimatsatsningarna även med ett stort antal viktiga initiativ och mål inom social hållbarhet och styrning, där satsningarna bland annat handlar om att uppnå en hälsosam och jämställd arbetsplats, samt säkerställa processer för bland annat god arbetsmiljö och välfungerande partnersamarbeten.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>