Minskad energianvändning genom lyckat nätverk
Hem MILJÖ Minskad energianvändning genom lyckat nätverk

Minskad energianvändning genom lyckat nätverk

Publicerat av: Redaktionen

15 procent minskad energianvändning.

Minskad energianvändning genom lyckat nätverk

Det blev resultatet för de industrier och fastighetsföretag som medverkat i Länsstyrelsens nätverk för energieffektivisering.

2016 startade Länsstyrelsen två nätverk med syfte att stötta små och medelstora företag i deras arbete med energi. Förutom nätverksträffar och utbildningar erbjöds riktat konsultstöd i form av en energiexpert. Sex industrier och nio fastighetsföretag nappade på idén och har sedan dess genomfört åtgärder för att minska sin energianvändning och stärka energiarbetet i sina organisationer. Nu avslutas nätverken och företagen arbetar vidare.

Stora energibesparingar och ny certifiering

Ett av de medverkande företagen är Powerpipe Systems i Göteborg som tillverkar fjärrvärmerör.

– Tack vare nätverket kunde vi göra en energikartläggning som klargjorde hela energiläget hos oss på Powerpipe. Den blev en ögonöppnare och starten till vårt fortsatta systematiska energiarbete. Två år senare kunde vi certifiera oss för energiledningsstandarden ISO 50 001 och under åren 2016-2020 har vi minskat vår elförbrukning med 23 procent, säger Karin Liljegren, hållbarhetschef på Powerpipe Systems.

Energieffektivisering på agendan

Konceptet för nätverken är att ta ett helhetsgrepp på energiarbetet och höja kunskapsnivån. Men också att bidra med inspiration och erfarenhetsutbyte mellan deltagarna.

– Flera av deltagarna har lyft att nätverken ökat energikompetensen, och drivit på åtgärdsarbetet. Det är nödvändigt att minska energianvändningen för att klara klimatomställningen och samtidigt stärka företagens konkurrenskraft, säger Helena Sandmer, nätverkskoordinator på Länsstyrelsen.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>